Concert Archaeus la Ateneu Tecuci

 

Sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 19, Ansamblul Archaeus va susţine un concert de excepţie pe scena Ateneu.

Un grup de instrumentişti de performanţă, condus de Liviu Dănceanu, s-a constituit într-un ansamblu cameral numit Archaeus şi a pornit ca un „atelier de muzică contemporană”. Iniţiativa aceasta era pe atunci o necesitate vitală pentru modernitatea muzicală din cultura română. Se năştea un „atelier” nu numai pentru exemplara prezentare în concert a muzicii contemporane române şi străine, ci şi pentru mai buna ei receptare de către publicul meloman încă în curs de formare la noi.

Ansamblul Archaeus a fost înfiinţat în 1985 cu scopul de a promova cele mai diverse tendinţe şi orientări din muzica contemporană și activează sub egida Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Aproape toți membrii săi fondatori se regăsesc și în formula actuală a formației.

„Archeii” au susţinut peste 400 de concerte în care au interpretat 600 de opusuri (multe din ele în premieră) semnate de aproximativ 400 de compozitori români şi străini, în peste 90 de oraşe și  200 de săli de concert din România, din întreaga Europă şi din SUA.

Ca niște consecvenți ambasadori ai interpretării și creației contemporane din România ultimelor trei decenii, Archaeus a participat la numeroase festivaluri şi evenimente muzicale internaţionale din Bucureşti, Paris, Viena, Salzburg, Budapesta, Geneva, Huddersfield, Berlin, Bonn, Köln, München, Hanovra, Copenhaga, Moscova, Lisabona, Sofia, Chişinău, Bratislava, Roma, Torino, New York, Cleveland, Washington etc.

În paralel, ansamblul a înregistrat mii de minute de muzică pentru Societatea Română de Radiodifuziune şi pentru posturi de radio străine, ca şi 19 discuri (LP, CD), casete video şi audio. „Archeii” au realizat coloana sonoră a peste 20 de filme de animaţie, documentare, filme experimentale etc. Repertoriul lor extrem de variat acoperă stiluri şi perioade muzicale diferite, incluzând muzica bizantină şi muzica contemporană.

Pentru a rezerva locuri la evenimentul cultural sunați la numărul de telefon al Fundaţiei Pelin, 0722. 404. 369.