ANPC a făcut prăpăd. Amenzi de 1.723.600 lei

 

ANPC: 78 % dintre marii operatori economici care comercializează legume şi fructe au fost sancţionaţi; 9,5 tone de produse au fost retrase definitiv de la comercializare

Nici Piața centrală din Tecuci nu a scăpat de control. În 5 aprilie s-a desfășurat o amplă verificare, mulți comercianți fiind sancționați.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat, de la începutul lunii aprilie, peste 670 de operatori economici care comercializează legume şi fructe, 78 la sută dintre aceştia fiind sancţionaţi. S-au verificat aproape cinci sute de tone de produse, iar 60 de tone nu se încadrau în prevederile legale.

ANPC a verificat, de la începutul lunii aprilie, operatorii economici care comercializează legume şi fructe proaspete în lanţuri de magazine de tip hipermarket şi supermarket, depozite şi pieţe en-gros.

„Au fost controlaţi 678 operatori economici, dintre care la un număr de 532 (78%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare. A fost verificată o cantitatea 487 tone fructe şi legume proaspete din care 60 tone (12 %) nu se încadrau în prevederile legale”, a transmis vineri ANPC.

Ca urmare a deficienţelor constatate, s-a dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 9,5 tone de fructe şi legume, în valoare de 60.479 lei, produse improprii consumului uman. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 135 tone fructe şi legume în valoare de 204.852  lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.

Au fost aplicate 608 sancţiuni contravenţionale, dintre care 260 avertismente şi 348 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.723.600 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Inspectorii au depistat fructe şi legume lovite, deshidratate, cu pete, pulpă moale, depreciate calitativ, dar şi produse alterate, cu urme de boli de depozit, atacate de mucegai, improprii consumului.  sunt respectate criteriile de calitate pentru încadrarea la calilatea I.

În plus, inspectorii au găsit legume şi fructe fără etichete,dar şi produse din afara României la care nu s-au găsit informaţii în limba româna privind denumirea produsului, specia, soiul (dacă este cazul), ţara de origine.

Unii comercianţi vindeau legume şi fructe preambalate, cantitatea reală fiind mai mică decât cea inscripţionată pe etichete. De exemplu, s-au găsit cartofi albi, plasă 2 kg, dar produsul cântărea în realitate 1,974 kg, lămâi la plasă de 500 gr., cantitate reală – 0,470 gr., ghimbir la caserolă de 200 grame având în realitate 188 grame.

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îi asigură pe cetăţeni, că nu tolerează nicio abatere de la prevederile legale şi că va monitoriza, la fel că până acum, piaţa şi se va asigura, în continuare, de respectarea drepturilor consumatorilor”, a mai transmis ANPC.

 

Sursa: news.ro