Epopeea unui sezon cu oameni și roboți. RO 068 THOBOR – alte trei premii la etapa națională

 

„Este cea mai grozavă competiție la care am participat, doamna profesoară!” îmi spunea  Cosmin Ciolacu la finalul sezonului al treilea BRD FIRST Tech Challenge România (și credeți-mă, Cosmin a participat la multe competiții!). De ce oare? Aici, toate sentimentele se trăiesc în echipă și toate sentimentele se amplifică, revărsându-se peste tine cu o mare și adâncă vibrație!

Pentru comunitatea tecuceană, noiembrie 2017 marca știrea că la Tecuci s-a înființat o echipă de robotică. „La Tecuci, robotică?” și-au spus  mulți, privind neîncrezători demersul nostru. Ar fi intrat în uitare această veste dacă în martie 2018, echipa de robotică THOBOR  RO 068 nu ar fi adus acasă două valoroase premii, THINK Award I și CONTROL Award II, punând astfel Tecuciul pe harta roboticii.

În sezonul al treilea ( 2018-2019) al competiției BRD FIRST TECH Challenge, THOBOR și-a continuat susținut activitatea. Complexitatea competiției  a crescut  prin introducerea fazei regionale din februarie 2019, având drept miză calificarea la etapa națională.

La sfârșitul acestui sezon, echipa își poate însuma rezultatele în portofoliu, aceste rezultate fiind construite prin eforturi susținute. Regionalul din februarie 2019 a adus echipei premiul WINNING ALLIANCE – first pick și foare important – INSPIRE AWARD II, premiu care a punctat valoarea echipei în promovarea valorilor FIRST și considerabilul impact în comunitate.

Etapa națională a competiției a adunat la start cele mai valoroase 120 de echipe. Cele trei zile de concurs, desfășurate în martie 2019 la Sala Polivalentă, au solicitat la maxim resursele fizice și emoționale ale membrilor echipei însă la final, echipa THOBOR și-a adăugat la cartea de vizită alte trei premii: FINALIST ALLIANCE – first pick, COMPASS AWARD – locul I și Nație Prin Educație – locul II. Faptul că am reușit să jucăm finala în divizia Vlaicu, clasându-ne astfel în primele 8 echipe din țară, demonstrează că se poate să performezi prin muncă și perseverență.

Asociația Nație Prin Educație a reușit și în acest an să organizeze evenimentul național la standarde înalte. Dincolo de atmosfera extraordinară, au fost prezenți în mijlocul nostru ambasadorul Statelor Unite, domnul Hans Klemm, președintele FTC – Don Bossi și Kip Thorne,  laureat al premiului Nobel 2017, cel care prin prelegerea susținută la Sala Polivalentă, a făcut mai vie flacăra cunoașterii.

Sunt importante aceste premii, însă dincolo de ele, vorbim despre modul în care ne formăm copiii. Educația STEM susținută prin acest amplu proiect inițiat de Asociația Nație Prin Educație, îi ajută pe elevi să facă conexiuni între cunoștințele teoretice acumulate la informatică, matematică și fizică, îmbinate cu proiectarea și mecanica. Indiferent de compartimentul în care lucrează, orice membru al echipei trebuie să știe ce se proiectează și se lucrează în oricare alt departament al echipei, condiție axiomatică pentru a obține un tot unitar.

Astfel, copiii își dezvoltă abilități de programare, proiectare, mecanică, relaționare, promovare, strângere și gestionare a resurselor.

Promovând valorile FIRST, echipa a fost prezentă în peste 15 unități de învățământ din oraș și din localitățile din zonă, deschizând noi orizonturi și alternative de traseu educațional pentru copii. Le mulțumim gazdelor noastre pentru deschidere  și îi asigurăm că vom continua aceste activități  susținând că robotica poate uni generațiile!

Să nu uităm activitățile din cadrul cercului de robotică la care au participat mulți copii interesați de domeniu, sau de workshopurile având ca subiect orientarea conștientă în carieră, sau concursurile organizate de echipă.  Nu în ultimul rând, THOBOR a pus umărul la nașterea unor noi echipe FIRST, relaționând frumos cu echipe din Huși și Pechea. Echipa a răspuns invitațiilor primite, participând la meciuri demonstrative la Focșani și Buzău iar în viitorul apropiat va organiza meciuri demonstrative de robotică în oraș, la care vă vom invita să participați. 

Prezentă în presa scrisă locală, județeană și națională dar și în emisiuni televizate, echipa a avut ocazia să descrie și să promoveze avantajele educației STEM și frumusețea competiției.

Marcăm ca punct important în formarea copiilor,  relațiile de prietenie care se nasc în această competiție. Întâlnești tineri din întreaga țară cu care poți descoperi că acoperi aceeași arie de interes, cu care poți discuta deschis. Ești legat permanent de cel de lângă tine, într-o relație de tip win-win.

Ne bucurăm să spunem că am avut alături de noi, pentru al doilea an consecutiv, Arhiepiscopia Dunării de Jos, spre care se îndreaptă adânca noastră recunoștință.

Nu în ultimul rând, putem să ne bucurăm că am reușit să aducem lângă noi, în acest sezon, companii din zona IT precum AMAZON, Cegeka, UiPath – companii care ne-au fost alături și ne-au primit în sediile lor. Ne-au impresionat în mod deosebit deschiderea și căldura cu care am fost primiți la Uipath, companie românească care dezvoltă soluții  de tip Robotic Process Automation. Copiii au avut ocazia să descopere mediul de lucru și cultura organizațională promovată de către acestea, impactul fiind major.

Comunitatea locală ne-a fost aproape și în acest sezon, sprijinindu-ne și încurajându-ne. Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut! Și adăugăm faptul că am primit susținere de la o mică comunitate din Spania, Cariñena y Paniza, care, la inițiativa unei românce, s-a mobilizat pentru a fi alături de THOBOR!

Și iată, oameni și roboți, am reușit și în acest an să punem Tecuciul pe harta roboticii! Putem spune că am reușit să creăm un brand, un vibe care atrage tineri și adulți deopotrivă, cu scopul de a forma viitori adulți care să facă față provocărilor viitorului (nu foarte îndepărtat!).

A construi o echipă înseamnă să înveți să combini plăcerea cu utilul. Deși am fost organizați pe departamente diferite, am învățat să interacționăm unii cu alții, să înțelegem că o problemă poate fi privită din mai multe perspective și poate avea mai multe rezolvări. Acest  joc al ideilor ne-a făcut să fim mai curioși în sens pozitiv, mai creativi, mai încrezători în puterile noastre și mai inventivi. Ceea ce suntem noi nu se rezumă la un concurs, ci în echipa Thobor s-a creat o cultură a prieteniei, ajutorului reciproc și  înțelegerii.

Membrii echipei au fost și în acest an deosebit de implicați, sacrificând zile de vacanță și duminici, pentru a putea ajunge acolo unde ne-am propus. Cu drag și aducându-le public mulțumirile mele, îi menționez: Alexandru Lupu – liderul echipei (departamentul de proiectare și macanică), Cosmin Ciolacu, Bogdan Costea, Mihail Hanga, Radu Cristea – departamentul de programare, Viorica Spăsenie, Cătălina Radu, Elisa Chicoș, Patricia Constantin – jurnal, Iulian Șerban, Ilie Dimitriu – driveri, Robert Chiscop – proiectare și mecanică, Alex Băraru – marketing și promovare, Adrian Anghel – promovare. Cum Cătălina, Viorica, Elisa, Alexandru, Alex și Cosmin vor finaliza cursurile liceale în acest an, le ținem pumnii pentru a trece frumos peste cele două mari viitoare examene!

Bineînțeles, mulțumiri se îndreaptă către echipa Asociației Nație Prin Educație – fără de care toate acestea nu ar fi fost posibile!

Și poate că toate cele întâmplate nu le-am putut descrie în cuvinte. Experiența nu poate fi descrisă în integralitate atât timp cât nu o trăiești direct, cât nu faci parte dintr-o astfel de echipă; momentele sunt unice, intensitatea sentimentelor este inimaginabilă, iar satisfacția finală este direct proporțională cu munca depusă!

 

Prof. Adriana Ciocănel