Festivalul „Floare de Aprilˮ, Tecuci 2019 – Galerie foto

 

Casa de cultură a municipiului Tecuci a organizat în zilele de 20 și 21 aprilie 2019 cea dea XXVI-a ediție a Festivalului – concurs de interpretare a muzicii ușoare pentru copii și tineret intitulat „Floare de Aprilˮ. Concursul are drept scop principal descoperirea de noi talente în muzica ușoară.

La ediția din acest an au fost înscriși un număr total de 113 concurenți, împărțiți în cinci grupe de vârstă: grupa 4 – 6 ani cu 9 concurenți, grupa 7 – 9 ani cu 33 concurenți, grupa 10 – 12 ani cu un număr de 35 concurenți, grupa 13 – 15 ani cu 24 concurenți și grupa 16 – 18 ani cu 12 concurenți.

 Juriul a fost format din interpreta Ileana Șipoteanu – președinte de juriu, interpreta Nico, interpreta Cristina Vasopol – finalista a concursului X Factor, compozitorul Claudiu Bulete și George Vanvu – realizator emisiuni muzicale la Radio România Iași.

Festivalul a fost deschis de un grup de tineri talentați dansatori pregătit de coregrafa Nicoleta Cucoaneș care și-au demonstrat calitățile mișcându-se cât se poate de frumos pe fundalul muzical al Imnului Festivalului, compus de profesorul cantautor Mircea Călianu, pe versurile Andreei Codiță, fosta componentă a celebrului grup Angelli.

Apoi, au intrat în scenă cei trei tineri dar talentați elevi prezentatori, Iulian Constantin Mocanu, Alexandra Brăilescu și Eduard Munteanu care, după ce au urat succes concurenților, au invitat-o în scenă pe managera Casei de cultură Diana Cioclu, acum în postura de director al festivalului, alături de profesorul de canto Claudiu Vișan – coordonator tehnic al festivalului. Managerul casei de cultură începe prin a spune că dorește ca și acest concurs să fie un nou prilej de descoperire de noi talente și legături de sincere prietenii, nelăsând nici un loc rivalităților.

Vorbitorul aduce apoi mulțumiri pentru prezența participanților, profesorilor care i-au pregătit dar și părinților care îi încurajează să meargă pe acest drum pentru a se apropia cât mai mult de fenomenul cultural – artistic.

 Conform tradiției, festivalul a fost deschis de merituosul câștigător al ultimei ediții, cea care a obținut marele trofeu: micuța talentată Alexandra Zaharia din Tecuci, trofeul rămânând deci în orașul nostru.

Au intrat apoi în scenă concurenții grupelor prezentând piesele. Toți concurenții au primit Diplome de Participare iar jurizarea, foarte greu de realizat, din cauza numeroșilor concurenți, s-a încheiat mult după miezul nopții.

A doua zi, cea de duminică 21 aprile 2019, a fost repartizată pentru Gala premiilor și a început prin unele aprecieri legate de concurenți făcute de președintele juriului, Ileana Sipoteanu. Aceasta a început prin a caracteriza evoluția concurenților în general cerând să se pună mai mult accent pe dicție, costumație și comportamentul pe scenă. Un lucru foarte important este și alegerea repertoriului, care trebuie trebuie să fie adecvat vârstei interpretului.

 În același timp, este recomandat să fie acoperite anumite părți ale corpului care nu trebuie să fie văzute. Personal, continuă interpreta, nu sunt de acord cu piesele din repertoriul internațional. Am întâlnit concurenți care întrebați fiind despre ce au cântat, nu mi-au putut răspunde cu mare exactitate. Și totuși, dacă ții să interpretezi o piesă străină, trebuie să o faci cel puțin la nivelului celui care o cântă. Venind vorba de fiica dânsei, Dumitrana, interpreta ne spune că la început, copil fiind, cânta melodiile tatălui, respectiv soțului interpretei, Dumitru Lupu dar, văzând că nu stăpânește la perfecție această vocație, a abandonat-o și azi, la vârsta de 23 de ani, este regizor. Foarte importante pentru concurenți, continuă interpreta, sunt și mișcările scenice.  Adică, nici să nu fie static când interpretează, dar nici să facă multe mișcări, unele inutile, care să obosească publicul.

 Repet, am ascultat multe melodii nepotrivite vârstei interpretului. Cine dorește să progreseze în muzică, trebuie să renunțe la multe lucruri și să desfășoare o muncă asiduă și continuă. Trebuie făcute multe vocalize. Iar părinții, să nu ceară prea mult de la copii, pentru că cea mai mare realizare a lor sunt însăși copiii. Aștept ca tinerii interpreți să se îndrepte cât mai mult spre muzica românească, a încheiat președintele juriului, Ileana Sipoteanu, această prima intervenție.

În mica pauză, am citit cu atenție bannerul din fața scenei, unde pe vericală, era cuvântul April cu expicațiile pe cuvinte: Atitudine, Performanță, Ritm, Interpretare și Laureați.

Partea a II-a a început tot cu Imnul festivalului, după care s-a dat citire premiilor.

 Pentru Grupa 4 – 6 ani, interpreta Nico, membră a juriului, a decernat următoarele premii:

Mențiuni: Ingrid Dragu – Vrancea

Premul III: Elena Livia Junie – Onești, Alexandra Panaitescu – Vrancea și Andra Bejan- Iași

Premiul II: Patricia Vrânceanu – Moinești și Ana Sara Iordache – Vrancea

Premiul I: Sofia Hustiu – Vânători, jud. Galați

Trofeul Categoriei: Adrian Nicolas Gheorghiu din Tecuci.

Pentru categ. 7 – 9 ani, premiile au fost acordate de interpreta Cristina Vasopol, membră a juriului.

 Aceasta a început prin a ne spune că ea a luat cel mult premiul I, în mai multe concursuri, printre care și Floare de April de la Tecuci, dar niciodată nu a obținut un Trofeu. La fel a spus și Nico. După ce solista care a ajuns în Finala concursului X Factor a adus mulțumiri organizatorilor, profesorilor și părinților care își încurajează copii, a continuat prin a spune părinților că important este să nu avem așteptări imediate de la copii, acestea vor veni în timp, dar după multă muncă.

Premiile acordate la această categorie au fost:

Mențiuni: Silvia Teodora Andrei – Rm. Sărat, Miruna Alexia Cristescu – Galați, Emanuela Georgeta – Popirlan, jud. Brăila și  Maria Anastasia Rusu – Bacău

Premiul III: Miruna Ioana Grigoraș – Cuza Vodă, jud. Galați, Cosmina Elena Herta – Galați și Ilenia Lăpușneanu – Galați

Premiul II: Andreea Amalia Ștefan – Brăila și Andrei Alessio Vrânceanu – Moinești

Premiul  I: Elena Roberta Porumboiu – Buzău

Trofeul Categoriei: Ioana Sophia Antohi – Galați.

 Pentru categoria 10 – 12 ani, premiile au fost acordate de un alt membru al juriului, prof. compozitor George Vanvu.

El face o interesantă conexiune între muzică și matematică, continuând prin a mulțumi organizatorilor pentru invitația de a veni și acum, lucru pe care îl face de 15 ani. Trecând la acordarea premiilor, vorbitorul spune că nu juriul acordă premii, nu noi vi le dăruim, voi , concurenții, ni le oferiți nouă.

Pentru început, prof. Vanvu oferă Premiul Radio Iași concurenților: Mădălina Buruiană, Ioana Briana Gusu și Daria Şerban.

Mențiuni: Raluca Elena Alexe – Tecuci, Alexia Andreea Alexandru – Bârlad și Iulia Bianca Ionescu – Urziceni

Premiul III: Alexia Marta Crăciun – Galați, Maria Daria Ilie – Galați și Georgiana Roxana Danceanu – Tecuci

Premiul II: Miruna Andeea Meleșcanu – Bacău și Alexandru Cristian Preda – Focșani

Premiul I: Daria Emanuela Șerban – Tecuci

Trofeul Categoriei: Briana Ioana Gușu – Galați.

 A urmat o scurtă pauză în care laureata trofeului „Eugen Berteaˮ de anul trecut, Alexandra Zaharia, a oferit publicului un microrecital.

 Un alt membru al juriului, compozitorul Claudiu Bulete, a oferit premiile categoriei 13 – 15 ani.

Acesta a început prin a ne spune că se consideră tecucean, venind în fiecare an, în copilărie, aici, la bunici. Revin cu cea mai mare plăcere aici, oricând voi fi chemat, a spus, acum fiind vasluian.

Mențiuni: Andra Lazăr – Tecuci, Nadia Păun – Vrancea și Denisa Elena Stanciu – Onești

Premiul III: Jocelyn Bounegru – Brăila, Eliza Andreea Irimia – Galați și Mihaela Mădălina Sandu – Vrancea

Premiul II: Georgiana Cristina Ciutacu – Galați și Miruna Selena Lupu – Galați.

Premiul I: Alesia Rozalina Munteanu – Tecuci

Trofeul Categoriei: Andreea Mădălina Feraru – Tecuci.

 Pentru ultima categorie, 16 – 18 ani, a fost invitată în scenă să ofere premiile președintele juriului, interpreta Ileana Sipoteanu.

Aceasta, după ce a făcut unele aprecieri despre concurs, a mulțumit organizatorilor pentru buna desfășurare a festivalului.

Mențiuni: Ana Andrei – Tecuci și Andra Gabriela Ștefănescu – Galați

Premiul III: Ana Maria Olteanu – Brăila, Ana Dimitriu – Tecuci și Andreea Cristina Antonescu – Galați

Premiul II: Silvia Eremia – Brăila și Ina Golovatenco – R. Moldova

Premiul I: Cecilia Andreea Darie – Tecuci

Trofeul Categoriei: Daniel Augustin Vitan – Onești

La acest festival, Marele Premiu – Trofeul „Eugen Berteaˮ a revenit concurentei Teodora Miruna Ifrim Anicăi de la Vrancea, categoria de vârstă 7 – 9 ani. Deci, nu vârsta contează.

 În continuare, a fost invitată în scenă, pentru un microrecital, o valoare a muzicii ușoare românești, solista Cristina Vlasopol. Aceasta a venit însoțită de trupa Jampa dar și de tânăra interpreta Miruna Selena Lupu.  De la intrarea pe scenă, Cristina Vlasopol ne-a îndemnat să facem gălăgie, oferindu-ne un microrecital pe cinste, încheiat cu un duet cu profesorul Claudiu Vișan cu frumoasa melodie „Of, ce chin, ce jaleˮ. Ne-a fost prezentată și trupa ce o conduce, cu Mario la tobe, Mister Gion la chitară, Adrian de la Brăila la acordeon, Petru Durca, și nu în ultimul rând, un alt fost tecucean, Nicolae Mantu, acum director la Teatrul Muzical Galați, șef al Cristinei, cum ni l-a recomandat.

 A fost rândul interpretei Nico pentru a susține un recital, urmată de o altă interpretă de mare talent, Ileana Sipoteanu. Au fost trei recitaluri, acordate de adevărați profesioniști în domeniu.

A fost un festival reușit. Încheiem cronica cu mențiunea că în luna noiembrie, mai precis pe 10, se împlinesc 10 ani de la plecare dintre noi a apreciatului dirijor și compozitor Eugen Bertea. Poate se va organiza ceva cu acest prilej. Consider că ar fi necesar ca o dovadă de respect.

 

Iancu Aizic

 

Floare de April 2019 Tecuci

87 new photos added to shared album