Sărbători Pascale în siguranţă

 

Polițiștii gălățeni vor fi la datorie, astfel încât întreaga comunitate să se bucure, în siguranță, de Sărbătorile Pascale.

Pentru ca nimic să nu ne strice liniștea acestor zile, este nevoie și ca fiecare dintre noi să manifeste atenție și responsabilitate.

De aceea, indiferent de locul și modul în care alegeți să petreceți sărbătorile, pentru a nu avea parte de momente neplăcute, poliția vă recomandă:

Este perioada cumpărăturilor și a pregătirilor de sărbători…

– Furturile din buzunare şi din genţi se comit în special în locurile aglomerate sau în mijloacele de transport în comun. Dacă sunteţi împins în astfel de locuri, verificaţi imediat buzunarul cu bani sau geanta!

– Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de „chilipiruri”. De multe ori, produsele sunt contrafăcute sau provin din săvârşirea unor infracţiuni!

– Nu purtaţi portofelul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere. Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toată suma de bani, ci numai necesarul efectuării plăţii!

– Atunci când plătiți cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur!

Dacă optați pentru cumpărături de pe Internet…

– Cumpărați din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit.

– Introduceți adresa site-ului pe care intenționați să efectuați  plata și nu dați click pe link-uri primite pe mail. În unele situații, aceste link-uri vă pot direcționa către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianților.

– Fiți precauți în fața „ofertelor bombă”; dacă e prea frumos să fie adevărat, există riscul să fiți înșelați.

Protejați-vă locuința și mașina!

– În cazul în care plecaţi de acasă, încuiaţi uşile şi geamurile (chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute).

– Nu anunţaţi plecarea de acasă prin postări pe site-urile de socializare! Pregătirile pentru deplasare trebuie să fie făcute cât mai discret.

– Nu permiteți accesul persoanelor necunoscute în locuință, chiar dacă motivele invocate par credibile („vă oferă de pomană”, „colectează sume de bani în scopuri umanitare”, „vă oferă un ajutor de la Primărie, dar trebuie să le dați rest”, etc.)

– Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact și asigurați-vă că ați încuiat portierele.

Protejaţi-vă bunurile personale atunci când vă recreaţi!

– Dacă vremea va fi favorabilă, probabil veți alege să ieșiți în natură. Păstraţi  mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care aţi lăsat obiectele personale!

Nu uitați!

– Conform statisticilor, cele mai multe acte de violență au loc pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice; de la o simplă ceartă se poate ajunge la infracțiuni grave, așa că nu vă lăsați atrași în dispute cu persoane aflate sub influența alcoolului.

– Dacă sunteți martor sau victimă a unei infracțiuni, încercați să rețineți cât mai multe detalii despre autor și împrejurările comiterii faptei și anunțați poliția folosind apelul unic de urgență 112.

Inspectoratul de Poliţie Județean  Galaţi vă urează sărbători liniştite alături de cei dragi!