Recital de excepție în Tecuci: Horia Mihail și pianul călător

 

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 19 la Ateneul Fundației Pelin din Tecuci revine Pianul călător cu turneul extraordinar al pianistului Horia Mihail.

Pianul Călător este un proiect care a impresionat nu doar publicul românesc, ci chiar adunări selecte de jurnalişti europeni precum cea reunită sub prestigioasa emblemă a Uniunii Europene de Radio, care pentru summit-ul media al anului 2013 a considerat interesantă prezentarea acestui proiect ca exemplu chiar şi pentru spaţii culturale mult mai avansate decât cel românesc.       

Pianul călător revine după succesele repurtate în primii șapte ani cu o nouă ediţie, ce se desfăşoară în lunile aprilie – mai 2019.

Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul său natal, Braşov, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1.000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu“ din Bucureşti şi cu Orchestra Naţională Radio. „Subtilitatea ritmică şi articulaţia atmosferei şi a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primeşte foarte rar“, se scrie în ziarul Boston Globe, după una din apariţiile sale.

După 14 ani de studii în România cu prof.  Stela Drăgulin, la Braşov, şi prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din Bucureşti, Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson. În 1999, a primit Artist Diploma de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. A beneficiat de bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship, iar în 1999 a primit premiul Esther B. & Albert S. Kahn Career Entry Award.

În afara scenelor din România, în ultimii ani muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar și în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.

Programul pianistului va cuprinde piese compuse de Haydn, Mozart, Beethoven.

Pentru a rezerva locuri la evenimentul cultural și achiziționa bilete, apelați numărul de telefon al Fundaţiei Pelin, 0722.404.369 sau mergeți la Librăria Pelin, program zilnic în interval orar 8-20. Prețul biletului este 30 lei.