Scandal cu fonduri europene la Primăria Tecuci. Grave acuzaţii la adresa lui Hurdubae

 

Începând cu 28 martie 2018, UAT Municipiului Tecuci, ca lider de parteneriat, a demarat implementarea proiectului, finanțat din fonduri europene, „Școala Prietena Ta – parteneriat pentru susținerea educației în Tecuci în vederea reducerii părăsirii timpurii a școlii și pentru reîntoarcerea în sistemul de educație și formare a tinerilor și adulților care au abandonat școala, precum și pentru implementarea de măsuri integrate pentru o abordare participativă la educație a comunității și inclusivă a grupurilor vulnerabileˮ.

Proiectul este derulat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, cofinanțat din Fondul Social European.

„Acest proiect, finanțat din fonduri europene, va aduce către orașul nostru 8.649.533 lei, bani destinați derulării unor programe de combatere a abandonului școlar. Grație acestui proiect și celui demarat deja, Șansa T, orașul nostru va beneficia în următorii ani de peste 25 milioane de lei destinați educației și dezvoltării serviciilor sociale și antreprenoriatului”, anunţa Hurdubae în martie 2018.

În cadrul proiectului Școala Prietena Ta, una dintre activitățile programului „Şcoala de Vară” era Servicii de organizare tabere: 1 tabără x 120 copii din învăţământul gimnazial şi liceal x 3.000 lei / copil în anul 2 + 1 tabără x 120 copii din învăţământul gimnazial şi liceal x 3.000 lei / copil în anul 3.

Coordonatorul de proiect, Florin Zamfir, a dorit să facă o conferință de presă la Primărie, anunțând printr-o cerere către Serviciul de Registratură Comunicare, intenția sa, înștiințarea fiind înregistrată în 27 mai a.c.

 Tot în acea cerere invita la conferință conducerea Primăriei, consilierii locali, directorul economic, reprezentanții proiectului și alții implicați în desfășurarea acestuia. Nu s-a acceptat ca această conferință să aibă loc în sala de ședințe a Primăriei. Reprezentanţii conducerii UAT Municipiul Tecuci, şi funcționarii Primăriei – cei care sunt implicați și plătiți în cadrul proiectul pe diverse funcții, nu au dat curs invitației.

Hurdubae le-a impus tuturor să nu participe la această ședință anunțată. Și toți au ignorat întrunirea, omițând, tot la ordinul lui Hurdubae, să invite sau să anunţe  Consiliul local. 

Coordonatorul, Florin Zamfir, a organizat conferința la biroul din Casa de cultură, ieri, 29 mai, la orele amiezii. El este singurul răspunzător de proiect, achiziții, finanțări, asistență și îndrumare în cadrul proiectului Școala prietena ta, derulat cu fonduri europene.

Acesta a anunțat că totul a mers bine până la momentul achizițiilor făcute luna aceasta. Acum se află în curs de implementare activitățile Profamilia și Școala de vară.

Practic, sunt organizate cinci serii de tabere pentru 60 copii / serie, primele tabere fiind stabilite începând cu 29 iunie a.c. Costul acestora este de 2 milioane lei.

Firma HCR SRL din Covasna a câștigat acest proiect, fiind unicul ofertant. Cu toate că nu îndeplinea cererea de ofertă, a luat subcontractanți, majoritatea din zona Brașov și Predeal.

După vizita coordonatorului Zamfir la firma contractuală, în data de 17 mai, pentru a vedea la fața locului condițiile de cazare ale copiilor tecuceni, acesta a prezentat un raport de vizită, înregistrat la Primărie în data de 23 mai.

Ce a constatat coordonatorul la fața locului

Firmele nu corespundeau în teren cu ceea ce se stipula în caietul de sarcini.

Societatea HCR SRL, condusă de Adrian Apostu, tecucean la origini, prieten cu Hurdubae, este șef al Ocolului silvic Brașov și deținătorul Dino Parc. În conferință s-a precizat că funcționează fără autorizație.

Firma care a spus că are condiții de cazare, masă și transport, HCR SRL, are subcontractate serviciile de cazare către Clinciu Ioan Viorel PFA la Pensiunea Vraja Muntelui din comuna Moeciu și localitatea Cheia, nicidecum la Râșnov cum era trecut în contract. Cazarea era stabilită în camere cu 2-4 paturi dar s-a constatat că toate camerele de la ambele locații au câte un pat matrimonial.

 Cazarea trebuia făcută doar într-o locație dar va fi în două, în condițiile în care cea de a doua este în construcții momentan. Trebuiau să asigure câte un cadru didactic pentru fiecare 10 elevi participanți, dacă asigură Primăria va trebui să plătească din visteria locală.

Trebuiau să ia măsuri de prevenire a riscurilor de vătămare, având în vedere și faptul că în apropierea locației se află un râu fără sistem de protecție.

Cantina / sala de mese nu îndeplinea condițiile, fiind constatate dotări necorespunzătoare. Meniul nu îndeplinea criteriile pentru masa zilnică a unui copil, fiind când prea bogat în cărnuri de porc, la prânz și seara, când consta doar într-un sandvici la prânz. S-a constatat că nu exista igienizare a bucătăriei și veselei, unitatea nefiind acreditată ISO 22000 și neputând prezenta aprobarea de la DSV, existând riscul toxiinfecțiilor alimentare.

Privitor la transportul promis, s-a constatat că mijloacele de transport nu există.

 După neregulile sesizate și trimise către conducerea Primăriei, nu a mai sosit niciun răspuns. Coordonatorul F. Zamfir a afirmat că managerul proiectului, Cătălina Codău și-a depus demisia de câteva săptămâni.

Conducerea Primăriei a constituit, apoi, o comisie, formată din Florin Târziman, Cătălina Codău, Daniela Ignat. Comisia a fost trimisă zilele trecute în jud. Brașov să constate ceea ce a relatat coordonatorul.

Așadar, deşi unele persoane implicate în proiect și-au dat demisia, acestea au fost trimise la plimbare. Lui Florin Zamfir, care aștepta un semn din partea celor implicați, i s-a transmis că primarul l-a scos din ecuație.

Florin Zamfir, coordonator de proiect, intenționează, conform spuselor sale, să sesizeze, vineri, DIICOT privitor la neregulile constatate.

Acesta a mai declarat că neregulile reprezintă fraudare de fonduri europene şi că nu vrea să facă închisoare pentru Hurdubae.

„Domnul Adrian Apostu a fost la primar şi a semnat un alt contract. Le-am solicitat un raport acelor firme care vor să fraudeze Primăria Tecuciului cu aproximativ două milioane de lei. Vor să mă facă părtaş la fraudarea fondurilor europene”, a declarat Florin Zamfir.

Coordonatorul de proiect, Florin Zamfir, solicită refacerea achiziţiei.

 

Raportul poate fi consultat AICI.

 

One thought on “Scandal cu fonduri europene la Primăria Tecuci. Grave acuzaţii la adresa lui Hurdubae

Comments are closed.