Gala Teatrului Școlar – Tecuci 2019

 

Joi, 30 mai, la sala de spectacole „Ion Petroviciˮ a avut loc cea de a XVII-a ediție a Galei teatrului școlar. Încă nu ne-am dat seama când au trecut deja 17 ani de când un inimos colectiv de oameni iubitori de cultură și în special de teatru, printre care profesorii Eleonora Stamate, Viorel Burlacu și Mariana Enache, au pus bazele acestui important festival.

Gala teatrului școlar este un ingenios concurs care are drept principal obiectiv atragerea elevilor spre teatru și descoperirea de noi și noi tinere talente iubitoare de scândurile scenelor.

La ediția din acest an s-au înscris 20 de școli din Brăhășești, Umbrăresti, Barcea, Ghidigeni și Hănțești în timp ce Tecuciul a fost reprezentat de Școlile gimnaziale „Dimitrie Sturdzaˮ, „Elena Doamnaˮ, „Iorgu Iordanˮ, CNAE, CNCH, CNSH, Club Art și mai nou, elevi iubitori de teatru de la Fundația Pelin et. Arthominis, pregătiți de talentatul actor tecuceano-gălățean Gabriel Enache.

Juriul acestei ediții a fost compus din îndrăgitul actor gălățean cu origini tecucene Paul Buța, actor la Teatrul Muzical „Nae Leonardˮ, profesoara Marga Duvac de la CNCH, actorul gălățean Gabriel Enache, poeta și dramaturga Isabela Monica Manole și bibliotecar Diana Cioclu, manager al Casei de cultură Tecuci. 

Concurenții au fost împărțiți în trei categorii de vârste: 7-11 ani cu 7 formații, 13-15 ani cu 10 formații și peste 16 ani cu trei formații, cu un total general de peste o sută de tineri artiști amatori. 

Prezentatori au fost Alexandra Brăilescu și Mihail Vasilache.

Înaintea începerii spectacolului, am fost martorul unei întâlniri cu adevărat de suflet între doi foști mari actori amatori tecuceni, Viorel Burlacu și Paul Buța, depănâdu fiecare amintiri din frumoasa perioadă când jucau și ei pe această scenă.

Concursul a început cu grupa mică, remarcată fiind prezența Școlii „Dimitrie Sturdzaˮ prin frumoasa realizare a scenetei intitulată „Hai să facem puțin teatruˮ, unde, alături de apreciata profesoară Florentina Golea a evoluat micuța interpretă Antonia Rusu, remarcată prin frumoasele ei evoluții atât pe scene cât și la posturi diferite de televiziune. 

Trecându-se la acordarea premiilor la categoria 7-11 ani, laureații au fost următorii: 

Cel mai bun actor – Alexia Elena Matei – Club Art

Cel mai bun spectacol – Club Art – prof. îndrumător Mihaela Atanasiu

Premiul special – Greta Donu – Șc. „Iorgu Iordanˮ 

Cel mai bun regizor – Florentina Golea – Sc. „D. Sturdzaˮ

Premiul III – Antonia Rusu – Șc. „D. Sturdzaˮ, prof. îndr. Florentina Golea

Premiul II – Roberta Panaite – Club Art

Premiul I – Maria Raisa Danis – Șc. „Elena Doamnaˮ

Mențiune –  Sorina Brăilescu – Șc. nr. 1 Umbrărești. 

Trecându-se la acordarea premiilor pentru grupa 12-15 ani, președintele juriului, actorul Paul Buță începe prin a ne spune că și-ar fi dorit ca această sală să fie plină, în special cu elevi, pentru a a face teatru, acum, în zilele noastre, este un lucru extraordinar să ai puterea de a renunța măcar pentru câteva ore la telefon, tabletă sau televizor și să intri în frumoasa lume a teatrului: „Totuși, am văzut acum, aici, pe această scenă, mulți copii talentați și spre marea mea bucurie, de această dată, băieții s-au dovedit a fi mai buni actori amatoriˮ.

Premiile la această categorie, 12-15 ani,  au fost:

Cel mai bun actor – Denis Gheorghiu – CNAE 

Cel mai bun spectacol – Șc. „Ștefan O. Iosifˮ

Cel mai bun regizor – Nica Mihalache – CNSH

Premiul special al juriului – Șc. nr. 1 Ghidigeni pentru spectacolul „Tinerețe fără… să-nvețe și viață fără de … carteˮ

Premiul special al juriului a fost acordat elevilor Nicoleta Rotaru, Rebeca Lazăr, Ana Andrei și Cosmin Duda

Premiul III – Lorena Mereuță 

Premiul II – Ana Maria Olteanu 

Premiul I –  Artur Popa. 

Urcând pe scenă din nou, pentru a acorda premiile ultimei categorii, peste 16 ani, actorul Paul Buță spune tot cu regretul că sala nu a avut mai mulți elevi pentru că aici, acum, a avut loc un adevărat regal de teatru amator și beneficiari ar fi trebuit să fie tot elevii, să-i vadă la lucru pe colegii lor talentați. Am făcut parte, continuă actorul, din numeroase jurii de teatru amator în multe orașe și sălile au fost mult mai populate. Școlile ar trebui să dea mai multă atenție acestui important festival de teatru. Repet, am văzut aici mulți tineri talentați și e păcat ca ei să nu fie popularizați prin școli. 

 Premiile categoriei peste 16 ani au fost următoarele: 

 Premiul special al juriului – Mihail Lupu

 Premiul III – Bianca Bizu – CNAE 

 Premiul II –  Narcis Avram – CNAE 

 Premiul I – Florin Călin – CNCH, pentru rolul Scapino care a obținut și Trofeul de Cel Mai Bun Actor 

Cel mai bun spectacol și cea mai bună regie – CNCH – îndrumător, prof. Marga Duvac.

A fost o gală reușită dar îmi permit să îl completez pe îndrăgitul actor Paul Buță spunând că școlile, mai ales catedrele și cadrele de Limba Română, ar trebui să dea mai multă atenție acestei gale a teatrului care nu e zilnică, nici săptămânală, nici lunară ci Anuală și poate, trebuiau învoiți elevii pentru a umple sala și a vedea colegii lor talentați.

Poate fi și o idee ca școlile să încerce să pună săptămâna Școala altfel la sfârșitul lunii mai, când are loc gala. Oricum, o zi la teatru e mai interesantă decât orice activitate oriunde și oricum făcută.  Altfel, cu sala așa cum a fost, e păcat pentru organizatori și pentru efortul depus de toată Casa de cultură, pe care o felicităm pentru organizare, în special pe Dan Vîță, coordonator de proiect. 

 

Iancu Aizic