Cenaclu literar Tecuci. Un sărbătorit cu o nouă lansare de carte

 

Joi, 20 iunie, la sala „Alexandru Mironescu” a Casei de cultură Tecuci a avut loc o nouă ședință a Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”.

Manifestarea a fost deschisă de președintele cenaclului, Dan Vîță, care pentru început a solicitat noului venit în cenaclu să se prezinte.

Și astfel am făcut cu toții cunoștință cu poetul și epigramistul Iulian Bostan-Gohor, fost membru activ al Cenaclului literar „Verva” din Galați, dar și al Uniunii epigramiștilor din Galați. Este născut în anul 1939 la Gohor, lucrând până la pensionare la Stația meteo din Galați, colaborator al ziarului „Viața liberă”, în special la suplimentul „Buzunar”.

Poetul Dan Vîță prezintă stadiul proiectului societății scriitorilor tecuceni, anunțând că până acum au fost completate formularele mari și trebuie așteptate 30 de zile. Această nouă formă de organizare va purta numele de Societatea creatorilor „Ex tempore”, contribuțiile urmând a fi colectate de secretara cenaclului, Violeta Mândru. Va urma deschiderea contului bancar pentru a se intra în legalitate cu toate formele.

Dan Vîță anunță următoarea ședință pentru data de 27 iunie 2019, ora 17, care va cuprinde lansarea celui de-al doilea volum al scriitoarei Violeta Mândru, intitulat „Saudade”.

Vorbitorul ne prezintă invitatul: „Pentru azi avem în program sărbătorirea poetului tecucean Vasile Sevastre Ghican, născut la 19 iunie 1947 la Corod, el venind acum și cu lansarea noului volum de poezii <Adio Terra, bună dimineața Paradis>, volum apărut la Editura Sfera din Bârlad, în anul 2019, cu o sută de pagini și cu prefața semnată de poetul Ion Zimbru, volumul conținând 61 de poezii”.

Dan Vîță spune că îl cunoaște și îl apreciază de mult timp pe VSG, el desfășurându-se cu mare ușurință în mai multe genuri literare. Se oprește apoi la titlul prefaței scrise de Ion Zimbru, cu titlul „Un poet al candoarei”, analizând apoi câteva versuri mai concludente în acest sens. Se remarcă apoi faptul că la poet multe lucruri stau sub semnul interogativului sau își încheie poezia cu o întrebare. Discursul lui rămâne mereu în același registru tematic, arătând în final că și în poezie poetul a crescut o dată cu vremea. Se apreciază și preocuparea poetul pentru metafora inedită dar și tendința de a folosi titluri și cuvinte din limba latină.

Îl admiră pentru perseverența de care a dat dovadă și mai ales pentru volumele realizate până acum, unde în 50 de ani de activitate poetică are deja un număr de 32 de cărți, având și o experiență de viață foarte reușită. La dânsul, la fel ca și la Arghezi, dacă nu a scris în fiecare zi s-a gândit mereu la poezie: „Îl cunosc, așa cum am mai spus, de 35 de ani și îi urez mult succes în continuare!”.

Sărbătoritul, Vasile Sevastre Ghican, vorbeşte de noua  carte care va apărea peste puțin timp, după care ne recită poezii.

Intervenind, poetul Vîță apreciază disprețul pe care îl are poetul față de cei îmbogățiți pe nedrept peste noapte.

Scriitorul Constantin Oancă apreciază toate poeziile și remarcă prezența în mai multe poezii și chiar titluri a cuvântului „cer”. Spune că autorul de azi este un maestru al aforismului, apoi apreciază și titlul cărții, foarte semnificativ: „Aici, la acest poet, se vede cu adevărat că gândirea este cea mai frumoasă formă a muncii”.

Tănase Dănăilă declară că îi plac poeziile audiate și tot ce a făcut poetul până la frumoasa vârstă de 72 ani.

Subsemnatul, apreciază faptul că autorul s-a ridicat de jos, de pe tractor, devenind un iscusit reparator de aparate medicale și astăzi stând cu cinste alături de poeții tecuceni.

Eleonora Stamate remarcă la poet, în special, patriotismul local prin mai multe poezii dedicate Tecuciului.

Aprecieri au venit de la prof. Aurel Scarlat şi noul venit, Iulian Bostan.

Cireașa de pe tort a constituit-o recitalul de epigrame în interpretarea lui Mihai Ştefaniu, acesta fiind într-o vervă deosebită.

Dacă a fost vorba de o zi de naştere, Cenaclul literar a oferit sărbătoritului un tort.

Și pentru că VSG se adresează mereu colegilor prin cuvântul „fericiților”, spunem și noi: fericire tuturor!

 

Iancu Aizic