O nouă lansare de carte semnată de poeta brăileancă Violeta Craiu

 

Continuând seria de activități la Biblioteca „Ștefan Petică” din Tecuci, miercuri, 19 iunie, Galeria Helios a găzduit o nouă lansare de carte semnată de poeta brăileancă Violeta Craiu. Evenimentul a fost organizat de Biblioteca municipală, cu participarea membrilor Cenaclului literar „Casa Speranței” a CARP Brăila, în parteneriat cu USR Filiala Iași – reprezentanta Galați – Tecuci.

Volumul lansat la Tecuci se numește „Alidata”, este realizat în anul 2019 la  Editura Tipo Moldova, are 142 de pagini şi are o prefață semnată de A. G. Secară.

Manifestarea a fost deschisă de Ionica Nasie, manager al Bibliotecii, cu bucuria de a fi din nou împreună, iubitorii de carte și literatură, prezentându-ne cu mare plăcere cei doi distinși invitați, scriitorul și poetul Sterian Vicol și poeta Violeta Craiu, membri ai USR. Scriitorul Constantin Oancă este invitat să ne facă o sumară prezentare a poetei Violeta Craiu. Astfel, aflăm că numele adevărat al poetei este Georgeta Cârjan, din Brăila și are publicate până acum un număr de 11 cărți. Este de profesie economist, membră a USR Filiala Iași, reprezentanţa Galați – Tecuci, dar și membră a Societății Scriitorilor „Costache Negri” din Galați, având președinte pe poetul scriitor Sterian Vicol. Poeta a avut mentori pe scriitorul brăilean Fănuș Neagu, dar și pe poetul Ion Mustață. Este deținătoare a numeroase premii în diferite concursuri și numele ei apare și în apreciatul Dicționar al lui Dumitru Anghel, „O seamă de scriitori”. A fost denumită Poetă a Iașilor” în anul 2016. 

Pentru completarea portretului poetei Violeta Craiu, scriitorul Sterian Vicol ne spune că recent a participat la un eveniment literar la Piatra Neamț, acolo unde a fost prezent și scriitorul Nicolae Breban, ajuns la respectabila vârstă de 85 de ani, impresionat fiind de vigoarea și buna dispoziție a acestuia.  Sterian Vicol vine cu propunerea ca această sală „Helios” să poarte numele de „Salonul Hortensia”, galeria apărând acum ca un adevărat salon. Continuă spunând că o cunoaște pe Violeta din anul 2006 și aminteşte cu drag de prietenii poeți tecuceni, începând cu regretatul poet Dionisie Duma și bucurându-se că vede acum în sală pe Dan Vîţă, Violeta Mândru, Tănase Dănăilă, Eleonora Stamate și alții.

Violeta Craiu, continuă vorbitorul, este o prezență care încălzește orice atmosferă și aduce raza de lumină de care este mereu nevoie în viață. Căci, de aceea suntem noi, poeții, pe pământ, pentru a aduce sclipirea necesară. 

Luând cuvântul, poeta Violeta Craiu începe prin a mulțumi tuturor pentru prezență și frumoasa organizare: „Lucrez la acestă carte de doi ani, eu având 40 de ani de căsătorie cu soțul meu, de meserie drumar. De altfel, chiar și numele cărții, Alidada, reprezintă de fapt o parte componentă a unui teodolit clasic. 

Volumul de față conține trei capitole și anume: Căile noastre toate – poeme drumăreşti, Locuri și neuitare – valuri de timp și Poeme de suflet – relaxare. Vreau să mai spun că absolut toate poemele sunt întâlniri adevărate, de viață, trăite de mine. Iar despre titlu, pot spune că, pentru mine, viața este o verticală trăită pe orizontală”. Poeta ne citește din noua carte câteva poezii.

A luat, apoi, cuvântul scriitorul brăilean Vasile Mandric, un adevărat maestru al sonetelor, acum recitând sonetul „N-ai vrut să fii a mea”. 

Foarte bine primită a fost și intervenția epigramistului Ionel Jecu, acesta recitându-ne poezia „Cu gândul la Eminescu”. 

Violeta Craiu dedică poetului Vasile Mandric poezia „Se logodeşte poetul”. 

Discuțiile despre poeziile audiate au fost deschise de jurnalistul Tănase Dănăilă, spunând că pentru el Brăila înseamnă Panait Istrate, Fănuș Neagu și, mai recent, Angela Baciu. Vorbește în continuare de frumoasele întâlniri între poeții din Tecuci, Galați, Tulcea și Brăila, militând pentru continuitate în acest sens. Vorbind de poezie, în general, vorbitorul este de acord cu faptul că unii spun că „poezia este o minciună care spune adevărul” și încheie citind din noua carte poezia „Rugăciune”.

Prof. poet-epigramist Aurel Scarlat spune că i-au plăcut poeziile audiate, având acum, în față, o poetă sensibilă. Continuă, adresând catrene invitaților, încheind cu o epigramă adresată scriitorului Sterian Vicol, „Sonetul pofticios”. 

Poeta Eleonora Stamate ne spune că o cunoaște și o apreciază pe poeta Violeta Craiu și „Pentru noi, poeta a fost azi Regina zilei”.

Subsemnatul, remarc faptul că dragostea pentru soțul poetei a dus-o și la dragostea pentru profesia acestuia, drumar, cartea fiind o dedicație clară. 

Poetul Dan Vîţă amintește de întâlnirea de acum doi ani cu poeții din Tulcea, Brăila și Tecuci unde au fost 17 scriitori, iar la întâlnirea din 2018 au fost 30 de scriitori: „Și pentru că toate au o legătură, astăzi suntem în data de 19, și tot pe un 19, dar februarie, ne-a părăsit și poetul Dionisie Duma”. 

Din creația Violetei Craiu a recitat și poeta Monica Manole. A luat cuvântul și Nuța Donici, președinte al Asociației  Pensionarilor din Tecuci, care a citit o frumoasă poezie dedicată pensionarilor.  Intervenții interesante au avut Mircea Partenie şi epigramistul Iulian Bostan-Gohor.

La final poetul Sterian Vicol a înmânat legitimații noilor membri ai Societății culturale „Costache Negri” din Galați, poeților tecuceni: Dan Vîţă, Violeta Mândru, Aida Zaharia, Tănase Dănăilă, Aurel Scarlat și Ionel Jecu. 

A fost o întâlnire care și-a atins scopul dorit. 

 

Iancu Aizic