Folkul tecucean între Şcoala nouă și Școala Veche

 

Îndrăgitul cantautor, profesorul Cristi Corcioveanu, vine din nou în fața noastră cu un interesant proiect intitulat „Seratele verii”, o reușită colaborare între Casa de cultură tecuceană și Asociația Folkul Acasă în Realitate.

Astfel, vineri, 2 august 2019, pe o scenă amplasată în parcul Al.I. Cuza, chiar în apropierea statuii marelui domnitor, am asistat la un reușit spectacol în care  au apărut cele două școli de folk, respectiv școală nouă cu tânăra generație alături de consacrata trupă „Școala veche”. Este un alt interesant proiect realizat de Cristi Corcioveanu și cantautorul ieșean Cezar Popescu, cărora li s-au adăugat renumitul percuţionist Dionisie Ionuț Ionescu din Piatra Neamț și profesorul cantautor Liviu Ciulei din Dorohoi, deci toată Moldova.

 De fapt, recentul titlu, „Seratele verii”, mă duce automat cu gândul la anii din trecut când existau renumitele Seri ale „Scânteii tineretului”, prin excelentele spectacole cu publicul tânăr, realizate de poetul Lucian Avramescu și care se doreau a fi o replică la regretatul Cenaclu „Flacăra” condus de marele poet Adrian Păunescu.

Deschizând spectacolul folk, mentorul și realizatorul acestei acțiuni, interpretul Cristi Corcioveanu ne spune că se bucură că se pot realiza aici, la Tecuci, lucruri frumoase sperând în reușita acestor serate și mulțumind Casei de cultură, Primăriei și Consiliului local Tecuci care l-au sprijinit și cu acest prilej.

Pentru început au intrat pe scenă tinerii Ștefan Chirvase și Roxana, o talentată interpretă care ne-a spus încă de la început că a a venit în această seară, aici, pentru a se distra alături de colegii și prietenii ei.  Prima lor piesă a fost „Bella Ciao”, după care au interpretat piesa „Noaptea” pe versurile marelui Bacovia și au încheiat cu piesa „De când”. 

A urcat apoi pe scenă Justin Berza, o nouă descoperire a profesorului Corcioveanu, care ne-a prezentat piesele „Versus” și „Epilog”. 

 În continuare, prof. Cristi Corcioveanu și-a invitat în scenă trupa „Școala veche”, vorbind de felul cum s-a constituit această îndrăgită trupă. Ei au început cu piesă „Vă cer iertare”, dedicată marelui și regretatului Valeriu Sterian. Cantautorul Cezar Popescu ne spune că s-a uitat la termometru „erau 29 de grade, dar căldura mai vine și din sufletele voastre, ale celor care ați venit să ne urmăriți și vă mulțumesc pentru acest lucru”. Prima lui piesă a fost „Amintirile din palmă”, urmată de „Joc relativ”, o reușită piesă pe versurile lui Andrei Matei.

Profitând de faptul că ne aflăm în Parcul Cuza, chiar în apropierea statuii marelui domnitor, ne prezintă o piesă dedicată acestuia, intitulată „Candelă”, pe versurile poetului Pavel Coruț.

A urmat piesa „Ninsoare” pe versurile prietenului Sorin Poclitaru, după care a urmat o nouă piesă realizată de cantautor pe versurile lui Andrei Maftei, intitulată „Copilărie” și realizată recent, cu prilejul unui turneu prin Delta Dunării. Talentatul și îndrăgitul interpret își încheie frumosul recital cu o piesă de viață, ruptă din realitate și dedicată unor inerente despărțiri „Să nu mă judeci”.

A fost din nou rândul aripii tinere prin prezența pe scenă a fraților Luci și Ana Andrei, câștigătorii ultimei ediții a Festivalului Folk Minor. Ei au prezentat piesa „Valuri”, compoziție proprie, apoi „Zmeul” din repertoriul trupei Vama Veche și au încheiat tot cu o piesă compoziție proprie „Obosim”. 

Intrând pe scenă pentru recital, Cristi Corcioveanu ne spune cu mândrie că este și va rămâne tecucean, oraș unde s-a născut și după terminarea facultății este de 31 de ani profesor la aceeași școală – CNSH. El și-a început recitalul cu fabula devenită celebră „Greierele și furnica” pe versurile lui Sorin Poclitaru, după care „Floare de gutui” cu același textier, dar și piese pe textele prietenului tecucean, poet și scriitor, Aurel Brumă „Second Hand” piesă din anul 2010, apoi „Miracol” și nu putea lipsi piesa „Meseria de copil”. 

Apreciat a fost și profesorul cantautor Liviu Ciulei cu frumoasa piesă „Am cazanul meu”. 

Mulțumim tinerilor folkisti, mulțumim Cristi Corcioveanu și întregii trupe Școala Veche!

 

Iancu Aizic