Cum au distrus vânătorii sute de hectare de culturi agricole, „stârpind“ pesta africană

 

Fugăriţi de vânători din partea de est a judeţelor Galaţi şi Vaslui, în cadrul campaniei de stăvilire a pestei porcine africane, porcii mistreţi s-au refugiat în lanurile de porumb din alte zone, pe care le-au făcut praf.

Pagubele sunt foarte mari, căci printre culturile distruse se află numeroase loturi pentru sămânţă. În acelaşi timp, riscul de răspândire a bolii a crescut în loc să scadă.

Este prăpăd în zona de nord-vest a judeţului Galaţi, acolo unde mistreţii au dat iama în lanurile de porumb provocând distrugeri foarte mari.

Fermierii spun că au avut probleme cu mistreţii şi în anii trecuţi, dar că în vara aceasta lucrurile au fost cu mult mai grave după ce animalele au fost alungate din partea de est a judeţelor Galaţi şi Vaslui, în cadrul campaniei de stăvilirea a pestei porcine africane.

Una dintre zonele cele mai afectate este în apropiere de municipiul Tecuci, pe raza comunelor Nicoreşti şi Cosmeşti. Iar acest lucru nu este, se pare, deloc întâmplător.

„Dacă vă uitaţi pe o hartă, o să vedeţi că ne învecinăm cu două zone unde vânătorii au fost trimişi să elimine porcii mistreţi, în urma focarelor de pestă porcină africană de la Munteni, Negrileşti şi Ţepu. Câţi porci au fost vânaţi acolo după aceea? Vreo 3-4. Unde-s restul? În lanurile noastre!”, a povestit fermierul Ionel Ariton pentru Adevărul.

 

Citeşte în continuare…