A venit timpul. Plata cotizaţiei anuale a fiecărui cetăţean din Tecuci către GAL „Anton Cincu” trebuie să înceteze

 

Prin HCL nr. 81/15.09.2016, Consiliul local Tecuci a aprobat suma de 3.000 lei din bugetul local al municipiului pentru susţinerea cheltuielilor de înfiinţare juridică a Grupului de Acţiune Locală. Această sumă a mers către capital social, taxe şi onorarii juridice.

În aceeaşi Hotărâre se specifică faptul că cheltuielile de întreţinere pentru sediul social al Asociaţiei vor fi suportate de Municipiul Tecuci. Asta înseamnă că cheltuielile pentru chirie, utilităţi şi dotări vor fi suportate de contribuabilii tecuceni.

Cotizaţia

Prin HCL 176/31.08.2017, Consiliul Local a aprobat cuantumul cotizaţiei datorat de UAT Municipiul Tecuci către asociaţia GAL Anton Cincu Tecuci. Acesta este în valoare de 3 lei / locuitor / an.

Revolta consilierilor locali

În faţa reproşurilor consilierilor locali care au cerut un raport de la Asociaţie, dar nu au primit nici un răspuns, primarul a replicat că acolo s-au făcut lucruri importante.

Dintre aceste lucruri importante, Hurdubae îşi aminteşte doar achiziţionarea unei autoutilitare care deserveşte gratuit Compania de Utilităţi Publice Tecuci.

 „O măturătoare puteam să cumpărăm şi noi direct cu acei bani, nu să dăm la cineva care să ne dea măturătoarea înapoi. De ce să fie proprietar GAL-ul şi să ne-o dea nouă în folosinţă gratuită? ”, a răbufnit consilierul Vasile Diaconu, solicitând în acelaşi timp un raport financiar.

„Dacă cereţi un raport către GAL, cu siguranţă o să vă dea un raport”, a spus primarul Hurdubae. Replica consilierului Diaconu nu s-a lăsat aşteptată: „De ce să cerem raport la GAL? Noi suntem consilieri la Consiliul Local Tecuci şi cerem UAT-ului ca cine a dat banii să justifice de ce i-a dat. Să ceară UAT un raport şi să ne informeze pe noi, să vedem ce s-a achiziţionat, cu ce preţ, cum şi de ce”.

Raportul GAL

În data de 27 noiembrie 2018 Consiliul local Tecuci primeşte un raport din partea GAL „Anton Cincu” Tecuci, raport semnat de preşedintele Asociaţiei şi datat 22 noiembrie 2018.

 Din preambulul acestui raport reţinem că „nu există legalitatea şi obligativitatea prezentării unui Raport de Activitate către Consiliul Local Tecuci”.

Cum a scăpat din vedere primarul Hurdubae, iniţiatorul HCL nr. 81/15.09.2016, introducerea obligativităţii Asociaţiei de a prezenta un raport anual Consiliului local Tecuci, nu se ştie.

Câteva proiecte

„Din respect pentru Consiliul local Tecuci”, preşedintele GAL enumeră zece puncte în care Asociaţia s-a implicat.

 Printre acestea se numără: Proiectul privind realizarea Centurii de Est a municipiului Tecuci; Achiziţionarea de utilaje pentru salubrizare urbană; Implicarea directă în redactarea, depunerea şi implementarea proiectului cu finanţare europeană privind reabilitarea Colegiului Naţional de Economie şi Agricultură Tecuci; Participarea la derularea proiectului cu fonduri europene denumit „Şcoala – Prietena Ta”.

Câteva nelămuriri

Am căutat să vedem care sunt consilierii ce au votat HCL nr. 81/15.09.2016, prin care a fost înfiinţată Asociaţia GAL „Anton Cincu” Tecuci. Din păcate toate minutele şedinţelor anterioare datei de 27 aprilie 2017 lipsesc de pe site-ul Primăriei Tecuci.

Suntem, însă, siguri că în momentul în care au votat constituirea acestei Asociaţii, consilierii tecuceni au crezut că serviciile oferite vor fi gratuite şi că un raport de activitate anual trebuie să fie prezentat Consiliului local fără alte intervenţii. Fără formulări de genul „din respect pentru”, ca şi cum ar fi făcut o favoare tecucenilor fiindcă trebuie să dea explicaţii pentru banii cu care noi toţi cotizăm.

Gratuit şi nu prea

Despre implicarea Asociaţiei în construcţia centurii de est a municipiului este mult prea devreme să discutăm. Guvernul încă încearcă să finalizeze centura de vest, începută în 2012.

 Implicarea în redactarea proiectului de reabilitare al CNAE cu fonduri europene nu este chiar o realizare demnă de a fi trecută într-un CV. Curtea de conturi tocmai a descoperit nereguli de 83,78 miliarde lei vechi în cadrul acestui proiect. Nu cunoaştem în care etapă a proiectului s-a implicat GAL şi care este aportul Asociaţiei la abaterile descoperite.

Cât priveşte „Participarea la derularea proiectului cu fonduri europene denumit Şcoala – Prietena Ta”, Asociaţia a semnat pentru organizarea a două conferinţe, de deschidere şi închidere a proiectului, pentru suma de 25.000 lei fără TVA, respectiv 29.750 lei cu TVA. Conferinţa de deschidere a avut loc în data de 8 iunie 2018.

În loc de concluzii

În ultimii ani administraţia a ieşit în faţă cu câteva proiecte pentru care s-au obţinut fonduri europene, majoritatea acestor proiecte fiind axate pe educaţie şi pe îmbunătăţirea condiţiilor din învăţământ.

În aceste proiecte nu a fost specificată colaborarea cu Asociaţia GAL „Anton Cincu” Tecuci, iar atunci când Asociaţia s-a implicat a făcut-o contra cost.

Este de neînţeles achiziţionarea din banii contribuabililor de utilaje pe care să le împrumute, apoi, tecucenilor, ca şi cum le-ar face o favoare. Rămâne de neînţeles existenţa acestei Asociaţii pentru care cotizăm câte trei lei de persoană în fiecare an.

Considerăm că a venit timpul ca un consilier local să iniţieze un proiect de hotărâre care să abroge HCL 176/31.08.2017, astfel încât tecucenii să nu mai fie obligaţi la plata unei cotizaţii de 3 lei anual de persoană către această Asociaţie.

 

One thought on “A venit timpul. Plata cotizaţiei anuale a fiecărui cetăţean din Tecuci către GAL „Anton Cincu” trebuie să înceteze

  1. A venit timpul sa punem lucrurile exact unde sunt:aberatia numita „GAL” (ghilimele nu sunt degeaba veti vedea de ce) Anton Cincu nu exista!Exista o forma de asociere intre persoane juridice -in care intra si Consiliul Local (deci consilierii locali nu primarul!) si fizice care in denumire poarta acronimul „GAL”.Dar acest lucru -doar denumirea- nu inseamna ca e Grup de Actiune Local.Cum verificati?Simplu-pe site-ul http: //www.agal.ro/ sau pe http: //www.madr.ro/ si veti vedea ca asa-zisul GAL Anton Cincu nu este prins pe nicaieri-cu alte cuvinte banii tecucenilor se duc intr-o mare gaura neagra intr-o forma chipurile organizata de SPALARE DE BANI!!!Cum asa-zisul presedinte al GAL-ului local are antecedente penale in coruptie si spalare de bani publici fapte pentru care a facut puscarie nu e de mirare ca a gasit o formula castigatoare de a trage in piept un oras intreg bazandu-se pe naivitatea si nepriceperea primarului.De mirare este doar un singur lucru-cum naiba pana la ora asta o spalare de bani publici de 100.000 de lei pe an nu a atras atentia DIICOT-ului,Parchetului sau DNA-ului.

Comments are closed.