Există o vie nemulţumire a susţinătorilor fostului edil al municipiului Tecuci Eduard Finkelstain în legătură cu abaterile financiare din mandatul său. Cine are interesul să scoată la suprafaţă nereguli de acum opt ani?
Dacă vorbim despre nereguli financiare, acestea sunt aduse la cunoştinţa contribuabililor pe măsură ce sunt descoperite. De braţul lung al legii nimeni nu poate scăpa, iar în cazul de faţă vorbim despre braţul lung al Curţii de conturi şi ANAF.
În şedinţa ordinară a Consiliului local din data de 29 august 2019 primarul municipiului Tecuci a dat citire unui raport din care reiese că Eduard Finkelstain a schimbat destinaţia sumei alocată în baza HG nr. 255/2012.
Hotărârea nr. 255 se referea la alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unități administrativ-teritoriale.
Municipiului Tecuci i-a fost alocată suma de 1.540.000 lei, respectiv 15,4 miliarde lei vechi. Această sumă este cerută acum înapoi de ANAF, motivând că banii au fost folosiţi în altă parte şi nu în scopul pentru care au fost destinaţi.
„Adică îl dăm în judecată pe dl. primar Finkelstain ca şi când ar fi luat banii acasă? Aici este clar că s-au folosit banii în altă parte”, a spus consilierul local Vasile Diaconu.
„Aici nu trebuie simpatizat, a făcut-o deliberat. Ştia că banii nu sunt pentru aşa ceva, a fost sfătuit să-i bage în Consiliul local”, a replicat primarul Hurdubae. „Noi o să începem să plătim banii că nu avem de ales, că suntem somaţi… ANAF-ul spune să dăm banii înapoi. În momentul în care noi vom începe să plătim ne vom răsfrânge asupra celor pe care îi considerăm vinovaţi.”
Cele 15,4 miliarde lei vechi au fost redirecţionate de primarul Finkelstain către investiţii. Se pare că cei care au decis acest lucru vor trebui să restituie aceşti bani, chiar dacă nu au fost folosiţi în scop propriu. Bugetul statului are nevoie disperată de bani.
N.R. – Citirea Raportului şi discuţiile pe marginea lui încep la minutul 13.