O reușită lansare de carte la Muzeul de istorie tecucean

 

Vineri, 27 septembrie 2019, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci a găzduit lansarea cărții „Călătorie în centrul inimii”, autor fiind prof. doctor Alexandru Athanasiu.

Autorul  s-a născut la data de 1 ianuarie 1955, a fost deputat de București în perioada 1992-1996, senator în perioada 2000-2008 din partea capitalei și apoi din partea județului Bihor. De remarcat este faptul că în perioada anilor 2000-2004, a avut 542 de luări la cuvânt. În luna decembrie 1999 a fost premier interimar. În 1996 este numit Ministrul Muncii iar în perioada anilor 2003-2004 Ministrul Educației. Este profesor universitar la Facultatea de Drept din București. Printre cărțile editate de dânsul se numără și cartea „Dreptul muncii”  dar și „Cumulul pensiei cu venitul profesional” precum și volumul „Totul despre șomaj”, acesta împreună cu Simona Marinescu

 Deschizând evenimentul, Viorel Burlacu, manager al Muzeului, salută participanţii care au binevoit să vină în acest frumos muzeu, care este o clădire din secolul XIX, donată tecucenilor de unul dintre filantropii familiei Cincu. Aflăm că pe aici a trecut și Regele Ferdinand însoțit de Regina Maria. Aflăm că la acest eveniment se află și elevi sau studenți ai distinsului invitat. Vorbitorul continuă spunând că acest muzeu a găzduit numeroase evenimente dar acesta este unul de o factură mai deosebită pentru că, dacă ieșim pe scările muzeului, putem vedea casa în care au locuit părinții distinsului invitat.

În continuare ne sunt prezentați cei ce vor vorbi despre cartea de față, „Călătorie în centrul inimi”, profesorii Mihai Pohrib și Vladimir Radu. Prof. Burlacu mai spune că bunicul distinsului invitat de azi, Gheorghe Catan, a avut trei mandate de primar al Tecuciului și chiar în unul din ele s-au pus bazele Muzeului de azi, inaugurat în anul 1935: „Mama și mătușa profesorului Athanasiu au fost eleve ale Liceului Tache și Elena Anastasiu iar profesorul este nepot al  distinsei  profesoare Iulia Gheorghiu. Așa că, vă spun cu bucurie – Bine ați revenit acasă, la Tecuci , pentru a ne continua proiectul nostru – Tecuceni la ei acasă!”.

 Este invitat să ia cuvântul primarul Cătălin Hurdubae, care începe tot cu un „Bun venit, aici, la Tecuci, în municipiul unde considerăm că avem un învățământ serios și solid. Pentru mine, Tecuciul este o pepinieră de cadre bine pregătite și pe care le așteptăm cu drag să se reîntoarcă, după finalizarea studiilor superioare, aici, acasă. Am citit cu plăcere cartea dumneavoastră și repet, citit, pentru că ea trebuie atent citită, nu doar răsfoită periodic.  Am remarcat în lucrare multe citate interesante, dovadă a culturii ce o dețineți. Cartea ajunge cu ușurință la sufletele tuturor cititorilor. Închei, urându-vă din nou, bine ați revenit la Tecuci!”.

Viorel Burlacu spune că pentru autor, după lucrările profesionale, aceasta este prima carte de beletristică.

 Este invitat să vorbească, despre carte, profesorul Mihai Pohrib, analizând cartea din punct de vedere istoric. Acesta spune că se cunoaște de la primele pagini că autorul a jucat în ligi superioare, considerându-l un adevărat iluminist. Prof. Pohrib vorbește în continuare de criza spiritului și apreciază faptul că această carte ne da subiecte de multă meditație, cartea fiind și o interesantă cale de comunicare. Vorbitorul analizează din carte capitolele destinate activității bancare, vorbind și de Autoritate dar și de Autoritarism. Remarcă și capitolele „Spovedania unui învins”, aplecându-se asupra ideilor  de idealuri și idoli, finalizând cu aprecieri asupra aforismelor găsite în lucrare. „Vă mulțumim pentru faptul că ne-ați onorat cu prezența la Tecuci”, a încheiat prof. Mihai Pohrib.

 Se face apoi trecerea de la analiză din punct de vedere istoric la cea literară, fiind invitat la cuvânt distinsul profesor Vladimir Radu. Acesta începe cu regretul că pentru o analiză mai atentă la această lucrare, ar fi trebuit să fie profesor de filosofie: „Totuși, această carte este o radiografie a actualității noastre. Și iată-l pe autor, după mai multe lucrări profesionale pe teme juridice, scoțând de sub tipar o reușită lucrare literară. Este o lucrare complexă, care conține mai multe elemente luate cu adevărat din viață. Cartea ne vorbește de ieri și de azi, nu și despre trecut. Pentru că, iată, dacă au trecut 50 de ani de comunism și acum, 30 de ani de la revoluție, deci mai bine de jumătate, considerăm că nu ne aflăm acolo unde ar fi trebuit.

Revenind la carte, ea conține șapte capitole. Din ea remarcăm cât de importante sunt curajul vorbelor și lașitatea faptelor subliniindu-se lipsa de încredere în instituțiile statului”. Personal, continuă vorbitorul, consider  la acest eveniment, cu un așa invitat de valoare, ar fi trebuit să fie prezenți mulți foști studenți ai facultăților de drept, procurori, avocați, judecători, dar aceștia nu au avut timp de așa ceva. Prof. Radu se întreabă, de ce Învățământul nu este o putere în stat. „Găsesc această carte, apropiată de cea a marelui D. Cantemir – Gâlceava înțeleptului cu lumea.”

Prof. Radu încheie mulțumind distinsului invitat pentru prezența la Tecuci.

 Profesorul Athanasiu începe prin a mulțumi organizatorilor pentru invitație, celor doi profesori pentru materialele prezentate și publicului pentru prezență. Continuă exprimând regretul că nu a putut veni în urmă cu câțiva ani aici, oraș de care îl leagă multe lucruri. Ne spune că sâmbătă, 28 septembrie, la Liceul Gheorghe Lazăr, va sărbători, împreună cu foștii lui colegi, 46 de ani de la absolvirea liceului: „Întâlnirea cu tecucenii, de azi, pentru mine, este o premieră pentru faptul că am prezentat până acum această carte numai în centre universitare, București, Iași, Constanța. Vreau să vă mai spun că în general, în viață, alergăm după Certitudini și dorim ca prezentul să ne fie continuu. Mă bucur că am ajuns aici, la târgul Tecuci, oraș mult respectat pentru mine și prin faptul că de aici a plecat Vintilă Dongorozi, cel mai mare penalist al țării.

Despre carte, vreau doar să vă spun că această este o istorie a labirintului, adică a Vieții. Viața te poate face să fi curajos și ingenios. Să nu uităm că viața are și arta de a aduna virtuți și de a alunga păcatele. În fiecare din noi arde o candelă, dar nu toate reușesc să dea lumina necesară. Să fim în viață toleranți și generoși în fapte iar sabia, care am pus-o și pe copertă, să vă apere mereu inima. Cartea aceasta a venit dintr-un strigăt”.

 Invitatul special ne vorbește, cu regret, și de perioada de 5 ani când a fost anchetat pe nedrept, ani care i-au adus suferințe și… două stenturi: „Dar, să nu uităm că demnitatea nu trebuie confundată cu banalitatea. Eu, personal, consider că din orice poziție am slujit țara cu mult devotament”.

Trecându-se la discuții, prof. Virgil Pavel spune că a trăit momente încântătoare ascultându-l pe invitat şi că avea impresia că a redevenit student și că era într-o aulă studențească: „Vă mulțumim pentru acest lucru și pentru că am aflat că sunteți un nepot al distinsei profesoare Iulia Gheorghiu, fosta mea colegă, căruia i-am dedicat lucrarea – Iulia Gheorghiu, o floare rară a Tecuciului, vă ofer și dvs, această carte”.

A luat apoi cuvântul prof. dr. Cezar Ungan, apreciind lucrarea și punctând diferite perioade din viața și activitatea distinsului invitat.

În final a urmat sesiunea de autografe pe cărțile procurate de doritori.

De apreciat prezența elevilor de la CNSH, dar și a invitaților care, cu siguranță, nu au avut de regretat nimic prin această participare.

 

Iancu Aizic

 

 

One thought on “O reușită lansare de carte la Muzeul de istorie tecucean

  1. PSD -istul infractor Athanasiu a venit sa-si lanseze cartea de autovictimizare la Tecuci? Ar fi bine sa stea in pensia lui. Mare profesor, coleg cu Adrian Nastase. Geniile PSD -iste de la Facultatea de drept.

Comments are closed.