Câţi am mai rămas în Tecuci? O întrebare care a trezit interesul consilierilor locali

 

Despre numărul real al locuitorilor din municipiul Tecuci s-a mai scris şi se va mai scrie fiindcă acest număr influenţează, direct şi indirect, o serie de taxe, impozite şi servicii care, în cele din urmă, atentează la siguranţa financiară a contribuabililor tecuceni.

În şedinţa extraordinară a Consiliului local, desfăşurată în data de 1 octombrie 2019, a fost luat în discuţie numărul de 44.511 locuitori ai municipiului, număr calculat de comisia de statistică la 1 ianuarie 2018.

„Cred că situaţia în oraş este alta şi dacă vreţi să facem verificare cel mai simplu ar fi să vedem câţi locuitori plătesc gunoiul sau câţi au făcut contracte pentru gunoi”, a observat consilierul Vasile Diaconu.

Cifra aproximativă avansată a fost de 32.000 de locuitori, luându-se în discuţie faptul că unii sunt plecaţi la facultate, cazul studenţilor, sau în străinătate.

Măsura calculării numărului de locuitori în funcţie de taxele şi impozitele plătite i s-a părut deplasată primarului Hurdubae. Însă acesta este singurul mod prin care se poate verifica numărul real al locuitorilor.

„Am diminuat numărul posturilor care erau vacante, atât din punct de vedere al celor care sunt funcţionari publici cât şi al celor care nu sunt funcţionari publici, iar acest lucru se va observa în bugetul anului 2020”, a precizat C.C. Hurdubae în acelaşi context, respectiv al numărului de locuitori din municipiul Tecuci.

Replicile de mai sus au fost pe marginea proiectului privind organigrama Primăriei Tecuci. În funcţie de numărul locuitorilor se stabileşte numărul funcţionarilor dintr-o instituţie cum este Primăria.

Din moment ce funcţiile scoase din viitoarea organigramă erau vacante şi, prin urmare, neretribuite, acest lucru nu poate avea un impact financiar asupra vreunui buget.

Rămâne de neînţeles argumentul primarului care a lăsat să se înţeleagă că cheltuielile cu salariile aparatului de specialitate vor fi mai mici în anul 2020.