Un proiect cu cântec. Reabilitarea sediului Primăriei Tecuci

 

În data de 3 iulie 2018, Consiliul local Tecuci a adoptat Hotărârea nr. 130 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice – Sediul Primăriei Tecuci, judeţul Galaţi”.

„În următoarea perioadă tot ceea ce se desfăşoară (ca) activitate în cadrul Primăriei Tecuci va trebui să-şi găsească o locaţie pentru reabilitare, fiindcă intrăm într-o reabilitare a clădirii Primăria Tecuci. Avem 140 de oameni care (sic!) trebuie să Ie oferim un birou, deci noi acolo dorim să mutăm o parte din angajaţi, în locaţiile pe care le avem în proprietate. Dacă nu e de ajuns vom căuta şi alte soluţii. După a doua decadă a anului 2019 sperăm că Primăria va fi finalizată”, a precizat primarul Hurdubae în şedinţa Consiliului local din 24 mai 2018, cu o lună înaintea aprobării indicatorilor tehnico-economici.

A urmat, apoi, un mare tam-tam pe această temă atât în presa locală, judeţeană şi naţională, dar şi la radio, cu contracte de publicitate în toată regula.

Astăzi, 9 octombrie 2019, procesul de reabilitare al Primăriei Tecuci trebuia să fie finalizat, sau aproape de finalizare. Chiar dacă ar fi trebuit să fie finalizat, acest proces nici măcar nu a fost demarat. În alte cuvinte, putem spune că nici măcar nu s-a tăiat panglica de începere a lucrărilor.

În schimb, în şedinţa Consiliului local care va avea loc vineri, 11 octombrie 2019, consilierii tecuceni vor aproba o creştere a costurilor totale ale proiectului de la 7.435.124,48 lei la 7.999.922,65 lei. Creşterea este de 7,6 %.

După ritmul în care se mişcă acest proiect sunt slabe şanse ca acesta să fie finalizat în acest mandat legislativ. Cu toate acestea, costurile cresc de la o zi la alta, chiar dacă proiectul se află doar pe hârtie. În ultimul an a crescut cu 7,6%, de două ori mai mult decât rata inflaţiei care a fost de 3,9 % comparativ cu luna septembrie 2018. Cu cei 7.999.922,65 lei, bani care reprezintă aproape 80 miliarde de lei vechi, s-ar ridica probabil o clădire nouă.

În ritmul în care decurg tratativele, reabilitarea Primăriei Tecuci pare mai degrabă o piatră de moară legată de gâtul administraţiei viitoare, decât un proiect eficient de Creşterea a eficienţei energetice.