Eduard Kunz şi Yuri Medianik în recital extraordinar la Tecuci

 

Luni, 14 octombrie, în zi de sărbătoare, prințul rus al pianului, Eduard Kunz, acompaniat de conaţionalul său, Yuri Medianic, la acordeon, vor susţine un recital cameral excepţional pe scena Ateneului din Tecuci.

Începând cu ora 19, cei doi emeriţi artişti, au în program piese dedicate „Zilelor culturii ruse”, nelipsind din repertoriu lucrări compuse de Astor Piazzola: Ave Maria, La misma pena şi Adios nonino; de Agustin Bardi: Gallo ciego, tangouri ruseşti; de Bach: 7 preludy şi Fug Siciliana, precum şi compoziţii semnate de Jerzi Petersburki.

Să-i cunoaştem pe cei doi mari artişti care vor veni la Tecuci la invitaţia Fundaţiei Pelin „Artă pentru suflet”:

Născut în Siberia, Rusia, Eduard Kunz s-a afirmat ca unul dintre pianiștii de renume mondial; în prezent locuieşte în România împreună cu soția, româncă, și fiica lor.

Distincţiile sale se compun din 14 premii la mari concursuri muzicale, dintre care menţionăm marele premiu la concursul „Enescu” din București și medaliile de aur la concursurile din New Orleans, SUA și la competiţia Paderewski din Polonia. Alte premii includ medalia primită din partea asociaţiei The Worshipful Company of Musicians din Marea Britanie, premiile obţinute de la Hattori și de la Musical Foundations din Londra, premiul Dame Myra Hess și premiul Fundației Muzicale Europene „Yamaha”, precum și premiul Fundației Spivakov la care se adaugă distincţia „Sviatoslav Richter” oferită de Fundația Rostropovici din Moscova.

Eduard Kunz a interpretat și înregistrat împreună cu peste 70 de orchestre din lumea întreagă, printre care se numără Orchestra Filarmonică „Royal Albert Hall” din Londra, Deutsches Symphonie-Orchester din cadrul Filarmonicii din Berlin, cu toate orchestrele BBC, cu orchestrele din Halle și Ulster, cele din Liverpool și Birgmingham, cu Royal Stockholm Philharmonic și cu orchestrele Royal Scottish, cu Orchestre Nationale du Capitole din Toulouse și cu orchestra RTE, cu dirijori precum Tugan Sokhiev, Cristian Mandeal, Edward Gardner și Nikolai Alexeev.

Numit în mod oficial Artist Global al Yamaha pentru anul 2011, Eduard interpretează pe piane Yamaha CFX, care sunt livrate la concertele sale din întreaga lume.

A condus mai mult de 100 de masterclass-uri cu public în China, SUA, Japonia, Europa și Rusia. Prima sa Academie de Vară a avut loc la Brașov în România în vara anului 2018.

Yuri Medianik a studiat muzica la Moscova și Sankt Petersburg. De-a lungul anilor de învățământ a obținut un mare succes în artele spectacolului. Yuri cântă la vioară – a absolvit Conservatorul din Moscova – de asemenea, el cântă bayan (acordeon cu butoane) – a absolvit Academia de Muzică Gnessin; și cântă pe un asemenea bandoneon – participând la diverse emisiuni TV dar și concerte.

Cu toate acestea, Yuri a ales dirijoratul ca direcție principală în muzică.

Copilăria lui Yuri Medianik a fost un calidoscop luminos de spectacole, concerte și turnee – a învățat muzică încă de la vârsta de 2 ani. Primul său tur a fost când avea vârsta de 10 ani.

Yuri a câștigat 5 competiții ca acordeonist și violonist. Acesta este un fapt interesant, deoarece primul său CD a fost realizat la vârsta de 14 ani, cu orchestra de cameră Bochum din Germania. La vârsta de 15 ani, a devenit membru de onoare al Conservatorului Kaunas din Lituania.

Yuri Medianik a studiat regia sub conducerea lui Vladimir Ponkin pentru învățământul postuniversitar la clasa prof. Yuri Simonov – artist emerit al Rusiei.

Începând cu 2014, Yuri Medianik este managerul Teatrului de Operă Novaya din Moscova. În repertoriul său există mai mult de 10 opere și programe de concert. Concertele cu participarea lui Yuri Medianik sunt difuzate pe canalele nationale rusești.

Sunt diverse nume de muzicieni recunoscuți la nivel mondial cu care Yuri colaborează, dintre ei amintim soliști precum: Vadim Repin (vioară), Maxim Vengerov (vioară), Erwin Schrott (Uruguay), Avi Avital (Israel), Boris Berezovsky (pian) , Olga Sheps (Germania), Vanessa Benelli Mosel (Italia).

Unul dintre multele talente a lui Yuri – este capacitatea sa de a uni muzicieni celebri în orchestre și ansambluri. În acest fel, în 2007 a devenit fondatorul „Pluriilor de Artă”.

În 2016, Yuri Medianik a devenit fondator și dirijor al VGTRK Orchestra. În cazul în care prescurtarea VGTRK înseamnă „Compania de Stat de Televiziune All-Russian Broadcasting”. Compusul unic al orchestrei combină instrumentele academice cu seturi de tobe, chitare, sintetizatoare și secțiune din alamă. Orchestra interpretează muzică din diferite perioade și genuri, de la arie de operă barocă până la jazz și muzică încrucișată. La primul său sezon, VGTRK Orchestra a devenit orchestra principală a competiției TV „Blue Bird”.

Până în 2019, numai această orchestră însoțește participanții.

Orchestra VGTRK și-a extins repertoriul aproape la 200 de piese. Publicul a ajuns la aproape 80 de milioane de oameni și a făcut ca această competiție și orchestră să fie una dintre cele mai cunoscute la televiziunea rusă.

Pe lângă toate realizările muzicale extraordinare, din 2017 Yuri Medianik este un ambasador al Fundaţiei caritabile „Fii omului”.

Fundaţia „Fii omului” a fost creată cu scopul de a ajuta copiii cu boli grave.