Şcoala Gimnaziala „Elena Doamna” pune orașul Tecuci pe harta Europei cu cinci proiecte Erasmus +

#erasmus #elenadoamnatecuci #takecare #softskillsforabetterlife

#roboticsagainstbullying #underthesamebluesky #prolearn #STEM

 

Şcoala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci anunță implementarea a cinci proiecte Erasmus+ începând cu 1 septembrie 2019. Evenimentul de lansare a proiectelor are loc în data de 11 octombrie 2019, ora 12, în cadrul școlii, în sala Erasmus. Evenimentul este organizat cu ocazia celebrării Erasmus Days 10-11-12 octombrie.

Toate proiectele sunt de parteneriat strategic, adică sunt proiecte care creează "punți" de legătură între parteneri din mai multe țări cu scopul de a crește cooperarea internațională prin dezvoltarea de produse educaționale de calitate și inovatoare.

Patru dintre proiecte sunt pe de tipul KA229, parteneriate de schimb interşcolar și scopul lor principal este de a consolida dimensiunea europeană în școlile participante și de a spori capacitatea acestora de cooperare transfrontalieră și abilitatea lor de a face față noilor provocări și sunt în mod egal distribuite ciclului primar și gimnazial din școală, toate având durata de 14 luni, 1 septembrie 2019 – 31 august 2021.

Unul dintre proiecte este KA201, coordonat de Polonia și se numește PRO LEARN „Fostering children’s learning process and cognitive abilities through holistic approach and innovative methods” și răspunde priorităților din domeniul educației și formării, abandonului școlar timpuriu în contextul globalizării și integrării pe piața forței de muncă.

Pro-Learn este un proiect la scară largă, deoarece implică şase organizații diferite și are drept obiective:

– reducerea abandonului școlar timpuriu prin accelerarea procesului de învățare;

– depășirea deficitului de specialiști în școli (psiholog, pedagog);

– îmbunătățirea implicării părinților în procesele de învățare ale copiilor lor și dezvoltarea abilităţilor cognitive;

– îmbogățirea ofertei limitate de instrumente gratuite și fără bariere (inclusiv cele bazate pe TIC), pentru diagnosticarea proceselor cognitive și a stilul preferat de învățare a copiilor cu vârste cuprinse între 6 – 14 ani, de către părinții și profesorii / educatorii lor;

– să îmbogățească oferta limitată de programe de formare gratuită și materiale educaționale orientate către profesori, educatori, lipsite de bariere tehnologice de utilizare a calculatorului, pentru a sprijini elevii în dezvoltarea abilităților de învățare eficiente, utilizarea resurselor și potențialul lor deplin.

Rezultatele vizate sunt: Instrumente electronice pentru diagnosticarea proceselor cognitive ale elevilor (de la 6 la 10 ani și 11-14 ani), Kituri de instruire pentru profesori și seturi de instrumente educaționale pentru elevi – jocuri educative și activități.

La ciclul primar vor fi implementate proiectele: ERASMUS + KA229 – TAKE CARE! SUSTAINABLE CHILDREN-SUSTAINABLE EARTH,număr de referință 2019-1-FI01-KA229-060890_2, având ca principale obiective educarea copiilor pentru conștientizarea îngrijirii mediului înconjurător, dezvoltarea competențelor de ocrotire a mediului prin implementarea unei direcții durabile de încetinire a schimbărilor climatice, dezvoltarea abilităților sociale, interculturale, digitale și lingvistice ale elevilor și profesorilor, precum și dezvoltarea competențelor pedagogice ale acestora.

Coordonatorul proiectului este „Kultavuoren koulu” din localitatea Orivesi – Finlanda şi şcolile partenere sunt România – Şcoala Gimnazială Elena Doamna, Grecia – 21st Primary School of Athens Lela Karagianni"  Belgia – Ecole Europeenne Bruxelles III, Spania – Zer Guilleries și Cipru – Tamasos Primary School.

15 profesori și 16 elevi din învățământul primar vor participa la mobilitățile proiectului pe parcursul celor 2 ani de implementare.

ERASMUS + KA229 – SOFT SKILLS FOR A BETTER LIFE, număr de referință 2019-1-IT02-KA229-062782_2, are ca principale obiective dezvoltarea inteligenței emoționale ca o capacitate de a citi propria lume interioară și cea a celorlalți, dezvoltarea gândirii critice definită drept calitate interiorizată, dezvoltarea abilității și a capacității de a aplica gândirea critică, creativitatea și colaborarea, folosirea activităților STEAM pentru rezolvarea problemelor în situațiile din viața de zi cu zi.

Datorită vârstei elevilor implicați, nu vom folosi teme complexe care implică concepte abstracte, ci prin povești și basme din literatura cunoscută pentru copii, le vom oferi elevilor posibilitatea de a-și dezvolta gândirea critică, creativitatea și colaborarea.

Activitățile planificate vor încuraja, de asemenea, copiii să-și exprime sentimentele și emoțiile într-un mediu și mod adecvat. Prin poveștile pe care le propunem elevilor le arătăm o modalitate sigură de a explora lumea, de a descoperi conflictul dintre bine și rău și să- și dezvolte respectul de sine.

Dar asta nu este tot, poveștile inspiră de asemenea curiozitate, creativitate și rezolvarea problemelor, făcându-le o potrivire naturală pentru STEAM (STEM + arte) și Storytelling. Coordonatorul proiectului este Direzione Didattica Statale 3° Circolo Luigi Pirandellodin localitatea Bagheria – Italia şi şcolile partenere sunt România – Şcoala Gimnazială Elena Doamna, Osnovna skola Brodarica- Croatia, Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfoku Müvészeti Iskola- Ungaria, Scuola statale italiana din Madrid Spain.

12 profesori și opt elevi vor participa la mobilitățile proiectului în țările partenere pe parcursul celor doi ani de implementare.

La ciclul gimnazial vor fi implementate proiectele:

ERASMUS + KA229 – ROBOTICS AGAINS BULLYING, număr de referinţă 2019-1-RO01-KA229-063070_1. Ne propunem prin intermediul acestui proiect îmbogățirea profilul profesional al profesorilor implicați, conectând lumea școlii cu lumea din afara ei, înțelegerea conceptului de bullying pentru a-i ajuta să înțeleagă de ce se implică în acest comportament și să rezolve problemele de bază, încurajarea elevilor victime spre găsirea de soluții de rezolvare a problemelor ajutați de robotica, creșterea rezultatelor elevilor prin intermediul roboticii , facilitarea transferului de informații pentru școli cu privire la prevenirea și reacția la intimidare, încurajarea schimbului de bunele practici / experiențe prin robotica contra bullying-ului.

Europa este bogată în numeroase povești de succes în robotică: din sectorul roboților industriali care a fost și este încă coloana vertebrală a automatizării, a roboților de servicii profesioniști din agricultură, logistică, sub apă, etc. În ultimii ani, interesul pentru utilizarea educației roboticii a crescut și mai multe s-au făcut încercări de a introduce robotica în educația școlară de la grădiniță până la liceu, în special în materie de știință și tehnologie. În paralel cu aceste tehnologii evoluții, bullyingul în rândul tinerilor este, de asemenea, în creștere (în special cyberbullying). Cu acest proiect pe care ne propunem să îl prevenim intimidarea prin utilizarea roboticii educaționale ca LEGO EV3, VEX, MBOT etc.

Coordonatorul proiectului este Şcoala Gimnaziala Elena Doamna România și organizaţiile partenere sunt Kabazli Sehit Ismail Yavuz Ortaokulu din Turcia, Joniskio r. Gasciunu pagrindine mokykla din Lituania, Újlaki Általános Iskola din Ungaria ,Istituto Comprensivo I. ERASMUS + Under the same blue sky, numar de referinta 2019-1-CZ01-KA229-061402_2. Acest proiect cuprinde o rețea de școli care are scopul de a furniza programe de informare, care pot să inspire și să atragă cât mai mulți elevi care să îi determine să ajungă la un punct în care tânăra generație să fie orientată și atrasă de știință, Tehnologie, inginerie, arte și matematică (STEAM) prin încorporarea astronomie ca un „condiment” în cadrul rețelei școlare.

Ne vom concentra asupra triunghiului: astronomie – tradiție – artă și le vom oferi elevilor noștri posibilitatea de a descoperi legătura dintre aceste trei domenii diferite de studiu.

Obiectivele noastre principale vor fi:

– consolidarea competențelor transversale ale elevilor din școlile europene prin colaborare și schimbul de bune practici;

– dezvoltarea competențelor profesorilor din școlile europene pentru utilizarea abordărilor inovatoare în materie de învățare, bazată pe utilizarea TIC și pe crearea unui mediu de învățare mai activ;

– sporirea calității educației și îmbogățirea ofertei școlare a școlilor europene, prin dezvoltarea materiale didactice inovatoare bazate pe abordări interdisciplinare;

– îmbunătățirea nivelului lingvistic al studenților și a rezultatelor și elaborarea de rezultate în Engleză.

Coordonatorul proiectului este Masarykova zakladni skola a materska skola Velka Bystrice din Republica Cehă și partenerii din proiect sunt Şcoala Gimnazială Elena Doamna România, Arsakeio Gymnasium Patras din Grecia, Toki Ortaokulu Turkey, "Sandoros" progimnazija din Lituania și Agrupamento de Escolas de Cister din Portugalia.

 

Coordonator proiecte Erasmus, Prof. Lefter Adriana Silvica