Cea de a doua parte a manifestărilor dedicate Zilelor Bibliotecii, având în prim plan sărbătorirea marelui poet Ștefan Petică, a continuat în data de 20 octombrie 2019, atunci când, începând cu ora 10.30, mașinile puse la dispoziție de Biblioteca Tecuci au transportat pe cei iubitori de poezie la Ivești și Buceşti.
Prima oprire a fost la Casa Memorială „Hortensia Papadat Bengesscu”, situată în apropierea Liceului Tehnologic cu acelaşi nume. Aici, neobositul căutător de documente istorice, profesorul Gheorghe Fratiţa a explicat despre fiecare obiect și document expus, dar cele mai interesante pentru vizitatori au fost cele situate în camera destinată poetului Ștefan Petică. Am admirat curățenia și luxul ce domnește în acest spațiu plecând de aici, cu marele regret că noi, tecucenii, în jur de 40.000 locuitori, cu numeroase personalități, cu membri ai Uniunii Scriitorilor din România din diferite filiale și cu 18 academicieni dați, așa cum spune neobositul profesor Ionel Necula, nu putem avea o Casă memorială, dar Iveştiul are!
Următoarea oprire a fost la Biserica din Bucesti, acolo unde, chiar la intrarea în curte, își doarme somnul de veci marele poet. Și aici, profesorul Gh. Fratiţa a venit cu numeroase și interesante date spunând printre altele că poetul a fost înmormântat în anul 1904 în cimitirul satului pentru ca după 20 de ani, un colectiv format din primarul Vasile Radu, scriitorul I. Valerian și Gh. Tutoveanu să ia inițiativa transferării rămășițelor acestuia în curtea bisericii.
Profesorul Fratiţa ne vorbește despre viața, activitatea și mai ales suferințele, în special frigul îndurat de acesta în locuințele din București care i-au grăbit moartea. Ne amintește apoi de viața și activitatea altui scriitor iveştean Petrache Popa, dar vine și cu interesante documente despre frații poetului, respectiv Gheorghe, din ramura căruia provine şi distinsa profesoară Nicoleta Călina Presură, precum și despre ceilalți frați, Neculai și Tache.
Vorbește în continuare de activitatea primarului Tache Petrache și ne prezintă interesante tablouri realizate de pictorul tecucean Ștefan Buţurcă. Se specifică faptul că placa de pe mormânt a fost realizată de sculptorul tecucean Dan Mateescu în anul 1998.
A urmat slujba de pomenire efectuată de părintele Lucian Spătariu și dascălii acestuia pentru ca în final să continue slujba îndrăgitul părinte și om de cultură Ionel Vasile.
Au fost depuse coroane de flori la mormântul poetului, din partea familiei, a Bibliotecii „Ștefan Petică” Tecuci și a altor persoane prezente la eveniment. Au fost depuse și buchete de flori la mormânt, iar managerul bibliotecii împreună cu profesorul Ștefan Andronache au plantat ghiocei din grădina personală a prof. Andronache, pentru marcarea și mai puternic a acestui eveniment.
La plecare, părintele Lucian Spătariu a împărtit celor prezenți câte un exemplar din lucrarea „2019 – Anul omagial al satului românesc”, din care am reținut frumoasele cuvinte spuse de scriitorul Jean Bart despre învățătorul lui, Ion Creangă: „Când l-am cunoscut, în copilărie, nu eram decât un școlar mititel, în clasa a II-a primară, în vârstă de 8 ani. Printre atâția dascăli severi și înăcriţi care mi-au chinuit copilăria ani la rând, apare figura jovială a domnului Creangă, pe care cu toții îl iubeam. Patima lui era gramatica și punctuația. Ținea la scrisul limbii curate românești, după firea lui”.
Acum, cu această manifestare desfășurată în spațiul unui sat, cred că nu găseam o încheiere de cronică mai frumoasă decât aceasta. Stă în datoria noastră să cinstim în continuare satul românesc și tot ceea ce ne-a dat acesta.
Iancu Aizic