Record de legi adoptate tacit în Senat. Legi iniţiate de un deputat PNL

 

Senatul a adoptat tacit, adică fără dezbatere, nu mai puțin de 115 inițiative legislative, un număr record.

Printre acestea se numără dezincriminarea deținerii fără drept de muniție letală, închisoare pe viață pentru ucigașii de polițiști și jandarmi, fără liberare condiționată pentru criminali, violatori și corupți.

Închisoare pe viață pentru cei care ucid polițiști sau jandarmi

Autorul inițiativei este deputatul PNL Florin Roman, care a depus proiectul la Parlament pe fondul uciderii, în timp de era urmărit, de către fugarul Marcel Lepa a unui polițist din Timiș. Lepa a fost prins și încarcerat, dar ulterior a fost găsit spânzurat în închisoare.

„Cei care ucid polițiști în misiune să știe că vor primi drept pedeapsă detenția pe viață. ​Societatea românească asistă, din ce în ce mai des și fără a putea reacționa, la exacerbarea fenomenului infracțional reprezentat atât de incidente de mai mică amploare, cât mai ales de recrudescența violențelor greu de imaginat și mai grav urmate de final tragic”, a transmis Florin Roman atunci când a depus proiectul la Parlament.

Dezincriminarea deținerii fără drept de muniție letală: fapta nu se mai pedepsește cu închisoare, ci doar cu amendă

Inițiativa legislativă îi aparține senatorului PSD Liviu Brăiloiu și prevede doar amendă pentru cei care dețin fără drept muniție letală, faptă care în prezent este pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Inițiatorul proiectului propune relaxarea condițiilor de acordare a permisului de port-armă.

Astfel, a fost abrogat articolul care prevede că dreptul de deținere a armelor se anulează dacă persoana a săvârșit într-o perioadă de doi ani două contravenții prevăzute de lege sau o contravenție pentru care legea prevede sancțiunea complementară a anulării dreptului de deținere, folosire și port a armelor.

Fără liberare condiționată pentru criminali, violatori și corupți

O altă inițiativă legislativă de modificare a Codului penal adoptată tacit de Senat îi aparține tot liberalului Florin Roman și vizează exceptarea de la liberarea condiționată a criminalilor, violatorilor și corupților.

Potrivit inițiativei deputatului PNL, „nu beneficiază de liberare condiționată persoana care se află în executarea unei pedepse pentru săvârșirea a uneia sau mai multe dintre faptele prevăzute la: Articolul 188 (omor); Articolul 189 (omor calificat); Articolul 218 (viol); Articolul 219 (agresiune sexuală); Articolul 220 (actul sexual cu un minor); Articolul 221 (coruperea sexuală a minorilor); Articolul 234 (tâlhăria calificată); Articolul 236 (tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei); Articolul 289 (luarea de mită); Articolul 290 (darea de mită); Articolul 291 (traficul de influență); Articolul 292 (cumpărarea de influență); Articolul 297 (abuzul în serviciu).

Toate aceste inițiative urmează să fie transmise Camerei Deputaților, care este forul decizional, și unde trebuie obligatoriu dezbătute pentru a fi adoptate sau respinse, scrie g4media.ro.

 

Citeşte în continuare…