Un proiect iniţiat de un senator PSD duce la dispariţia a cincisprezece mii de posturi din învăţământ

 

Senatul României a votat luni, 21 octombrie 2019, un proiect al parlamentarului PSD Liviu Pop prin care este stabilit numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar.

Astfel, proiectul care modifică Legea 1/2011 a Educației arată că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi), în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi) şi în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).

Practic, Liviu Pop el a făcut ca Legea Educației să revină la forma inițială promovată de Daniel Funeriu, înainte să o schimbe Ecaterina Andronescu, scrie edupedu.ro.

„Calculul pe care noi l-am făcut aproximativ la nivelul întregii ţări este de aproximativ 15, 20 de mii de norme care ar putea dispărea, implicit oameni, care vor ieşi din sistem.

Această modificare prevede tăierea numărului de ore din planurile cadru la gimnaziu şi liceu cu aproximativ 5 ore.

Probabil că unii colegi vor avea nevoie de completări, alţii vor intra în restrângeri de activitate, dar, mă întreb, în momentul în care toate unităţile şcolare vor fi afectate de aceste modificări, unde vei mai putea să te transferi în contextul unei restrângeri de catedră sau în contextul unei completări de normă?”, a declarat liderului Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi – Laviniu Lăcustă.

Senatul este for decizional în acest caz, iar, potrivit liderului USLIP Iaşi, modificările aduse legii educaţiei vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, deoarece actul normativ a mai fost reîntors o dată în Parlament de şeful statului, scrie radioiasi.ro.