Cupa „Unirea” la șah și-a desemnat câștigătorii

 

Sâmbătă, 26 octombrie, la sediul AARD – CAR Unirea Tecuci din str. 1 Decembrie 1918, a avut loc cea de a VII-a ediție a Cupei „Unirea” la șah.

Deschizând concursul, președintele Asociaţiei Unirea, ec. Cătălin Dodu, salută concurenții înscriși la această ediție exprimându-și totuși regretul că numărul concurenților a scăzut, amintind că la prima ediție numărul acestora a fost mult mai mare, acum fiind înscriși doar 14 participanți. După ce acesta reamintește principalele reguli ale concursului, sunt nominalizați concurenții anunțându-se și prezența arbitrului principal Robert Ionică, de la Clubul CSU Galați, cel care, de altfel, a condus toate edițiile de până acum.

 Președintele asociației, ec. Cătălin Dodu, anunță cu această ocazie faptul că dorește ca ediția următoare, din anul 2020, să fie de o amploare mai mare, un Open la nivelul municipiului Tecuci, căutând de pe acum sponsori pe care cu siguranță îi va găsi. Concurenții au fost din Tecuci, comune apropiate, Galați și Focșani. Referitor la premii, acestea au fost anunțate ca fiind următoarele: Marele premiu este de 500 lei, Premiul I în valoare de 400 lei, Premiul II – 300 lei, Premiul III în valoare de 150 lei, Premiul IV – 100 lei, aceasta pentru fiecare categorie în parte respectiv până la 60 de ani și peste 60 de ani. Au fost pregătite 10 mese de șah, dar au fost necesare doar 7.

După desfășurarea tuturor probelor, s-a ajuns la următoarea festivitate de premiere:

Cu ocazia zilei de Sf. Dumitru, dar și pentru activitatea depusă în trecut și în prezent, s-a oferit o Mențiune specială concurentului Dan Dumitru Vîţă, constând în volumul „Tecuci – un ținut cu vocația Unirii”.

La categoria peste 60 de ani s-au decernat următoarele premii: Premiul IV – Ion Moise – 68 de ani; Premiul III – Cristea Andreşescu – 68 de ani; Premiul II – Ioan Udreş – 72 de ani și Premiul I – Mihai Tufa – 77 de ani.

 La categoria sub 60 de ani au fost acordate următoarele premii: Premiul IV – Dan Vîţă; Premiul III – Torian Ciulei; Premiul II – Adrian Stamate și Premiul I – Flavius Mihailiuc.

Marele premiu, cu cel mai bun punctaj, respectiv un scor de 6,5 și M-Buch – 20,5 a revenit concurentului Lucian Cătălin Pătrașcu.

După înmânarea trofeului, am discutat cu acesta, spunând că are 20 de ani, este din Focșani, absolvent al C.N. Unirea  din Focșani din anul 2016, deci de la vârsta de 17 ani este Maestru FIDE. Anul trecut a obținut tot marele trofeu iar anul acesta a obținut și alte premii, ultimul la Constanța.

Să-l felicităm pe câștigător, dar aducem și laude pentru premianți și chiar pentru participanți. Aceasta pentru că acum, în epoca televiziunii, a calculatoarelor și a sofisticatelor telefoane, unii încă mai practică cel mai frumos sport al minții, Şahul, sport, pe care regretatul Adrian Păunescu se străduia să îl impună, obligatoriu, în școli. Și poate, nu era rău de loc!

 

Iancu Azic