Eveniment inedit pe scena tecuceană – Anul omagial al satului românesc

 

Protoieria Tecuci, în colaborare cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Casa de cultură Tecuci, a organizat duminică, 25 noiembrie 2019, un frumos eveniment intitulat „2019 – Anul omagial al satului românesc”.

Protoierul Gheorghe Joghiu a fost amfitrionul acţiunii desfăşurate la sala de spectacole „Ion Petrovici”, spectatori fiind preoţi, dascăli, profesori şi elevi.

 La intrarea în sală, în foaier, vizitatorii au putut admira o frumoasă expoziţie realizată de pictorul tecucean Mircea Cojocaru. Scena era amenajată cu obiecte vechi: ulcioare, fier de călcat cu jar, mileuri cusute manual, covoare ţesute de bunici, ştergare tradiţionale, coşuri din nuiele pline cu covrigi, ş.a.

În lateralul scenei, două rânduri de generaţii, străbunici, bunici, mame şi fiice erau ocupate cu torsul lânii, împletit şi cusut.

 Protoierul Joghiu a vorbit despre importanţa satului  românesc, despre rolul preoţilor şi al dascălilor în formarea tinerelor generaţii, despre faptul că „veşnicia s-a născut la sat”.

Pentru început, a urcat pe scenă corul din Brătuleşti, coordonat de Ilie Mihai, preotul satului, având pregătite mai multe melodii, unele interpretate doar la fluier.

A urmat solista Andra Crăciun, reprezentând parohia Adormirea Maicii Domnului din Tecuci.

 Preotul Vasile Ionel din Iveşti a ţinut un discurs în memoria pr. Igor Jeghiu, cel care peste 20 de ani a slujit în comună, apoi la Galaţi, fiind un dascăl de carte care a valorificat istoria, având un rol important în unirea tradiţiilor dintre Basarabia şi România.

Solista Georgiana Răducu , reprezentând parohia Movileni, a avut o interpretare de excepţie, fiind urmată de corul Şcolii „Iorgu Iordan” Tecuci, coordonat de prof. Vetuţa Chirvase şi pr. Sterian Chirvase.

Prof. Doru Parascan a vorbit despre Ion T. Sion, personalitate din Umbrăreşti, învăţător şi director al Căminului cultural, cel care a realizat monografia comunei.

A fost rândul Grupului folcloric al parohiei Barcea să-şi etaleze talentul, grup coordonat de profesoarele Avram Mirela şi Bujor Virginia.

 După o multitudine de cântări specifice neamului românesc şi o ţinută populară impecabilă a celor care au urcat pe scenă, a fost rândul Mariei Andrei, în vârstă de 93 de ani, din comuna Barcea să ne interpreteze poezii proprii despre ţara noastră şi să ne povestească frânturi din tumultuoasa viaţă. Îndemnul acesteia a fost să ne trăim viaţa frumos şi cumpătat.

A fost o seară reuşită unde cântecul, dansul şi evocările şi-au împletit armonios cursul.