Ședință de Cenaclu literar cu poetul Adrian Răcaru în prim plan

 

Vineri, 6 decembrie, sala „Alexandru Mironescu” a Casei de cultură a municipiului Tecuci, a găzduit o nouă ședință de lucru a Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”. Ca de obicei, ședința a fost deschisă de poetul Dan Vîţă, președinte al cenaclului. Acesta a subliniat că timp de o lună membrii cenaclului au fost prezenți la două lansări de carte, respectiv la CNCH Tecuci cu o carte a poetului Vasile Sevastre Ghican și una la Bârlad a prozatoarei și poetei Violeta Mândru – secretara cenaclului.

 Vorbitorul continuă spunând că recentul Festival de poezie „Costache Conachi” a avut aprecieri atât pe plan local cât și pe cel național, în presa electronică dar și tipărită, ajungând cu considerații favorabile la Bistrița, București sau Ploiești. Se mai remarcă faptul că această ediție s-a desfășurat pe durata de trei zile și că a avut fonduri mai mici decât anul trecut.

În continuare, vorbitorul arată că stadiul noii societăți se află în termenii stabiliți, în jurul datei de 15 ianuarie 2020 urmând să se dea ultimul verdict în acest sens. În încheiere, Dan Vîţă vorbește și de volumul „Averile după Conachi” – editat cu ocazia festivalului, urmând să se realizeze câteva volume suplimentare.

Prima intervenție din cenaclu a aparținut jurnalistului Tănase Dănăilă, arătând faptul că este  regretabil că la aceste ședințe de cenaclu nu participă și profesorii de Limba română de la școli și colegii, însoțiți, pe cât posibil și de elevii iubitori de poezie și proză.

Se trece apoi la următorul punct, respectiv lecturile poetului tecucean Adrian Răcaru din lucrările proprii.  Astfel, am audiat poeziile intitulate: Desfrânării, A la Conachi, Ironie tomnatică, Suflete, Cine ești, Iubirea mea, Vecia sub ropotul, Închinări, Nașterea ta – dedicată Crăciunului, Parfumuri învrăjbite, Poeții, Din oglindă, Cum steaua venirii, Bucurie ciudată și Bocetul din ocol.

Trecându-se la discuții și aprecieri ale poeziilor, jurnalistul Tănase Dănăilă  consemnează frumusețea poeziilor, remarcând reușita trecere de la poezia jucăușă la cea gravă. În continuare, vorbitorul apreciază faptul  că în unele poezii domină elementul folcloric și consemnează realizarea unor frumoase construcții poetice.

 Prof. poet-epigramist Aurel Scarlat, renumit în ultimul timp prin epigrame făcute la moment, începe prin a ne spune că poeziile audiate i-au creeat o reușită stare de bine, remarcând diversitatea stărilor sufletești, mai ales prin acele întrebări răscolitoare, care ne fac să ne poetizăm și noi existența. Bineînțeles, încheie prin câteva epigrame realizate pe loc.

A urmat la cuvânt un alt poet-epigramist, noul membru al cenaclului tecucean, Iulian Bostan, apreciind frumusețea versurilor dar și calitatea acestora. Remarcă apoi diversitatea temelor alese, mai ales puritatea versurilor albe.

Poetul Dan Vîţă începe prin a aprecia toate poeziile audiate arătând că se demonstrează faptul că poezia, înseamnă în primul rând imagine, continuând prin a spune că, în unele poezii, poetul se detașează de latura poetică și se transformă într-un adevărat narator. El nu renunţă nici la imagini și nici la metafore și apreciază în special poezia „A la Conachi”, arată și faptul că „în general, în poezie, primul vers este de la Dumnezeu iar restul e de la autor”. Spune că în poezia lui Adi Răcaru se regăsesc unele trimiteri la opera lui Lucian Blaga, în special la renumitul copac. În continuare, afirmă faptul că aceste poezii ar trebui numaidecât adunate în coperțile unei cărți pentru a nu se pierde aceste realizări. În replică, autorul spune că abia când a fost anunțat că va lectura în ședință, și-a adunat aceste materiale.

 Poetul Constantin Oancă apreciază valoarea textelor audiate, mai ales acele cu trimiteri la frumosul anotimp al toamnei, atunci când poeții plutesc asemenea frunzelor. Își încheie intervenția prin două frumoase interpretări muzicale, pe versuri proprii, respectiv „Noapte de vis” și „Cântec de leagăn”, dedicată lui Hristos.

Intervenind, poetul Adrian Răcaru, aduce în prim plan frumusețea Crăciunului în copilăria lui, atunci când vârstnicii umblau pe la geamuri cu frumoase colinde, anunțând marile și frumoasele sărbători de iarnă.

 În final, a fost rândul decanului de vârstă al Cenaclului, Mihai Ştefăniu, cu frumoase recitări umoristice din propria operă.

La cenaclu, pe lângă cei ce au intervenit, au mai participat pictorul-poet Mircea Cojocaru, Ionică Răileanu și secretara Violeta Mândru care și-a făcut datoria de a consemna tot ce s-a vorbit.

În concluzie, o ședința reușită, urmând ca viitoarea să fie pe data de 9 ianuarie 2020.

 

Iancu Aizic