Persoanele fără adăpost sunt lăsate de izbelişte iarna la Tecuci

 

Au venit serile geroase iar persoanele fără adăpost din municipiul Tecuci nu mai sunt contorizate şi gestionate de nimeni. Nimănui nu-i mai pasă că pe raza localităţii sunt cetăţeni care vor muri îngheţaţi dacă nu găsesc un adăpost.

Ştim că „Direcţia de Asistenţă Socială are rolul de a identifica şi de a soluţiona la nivelul municipiului Tecuci problemele de asistenţă socială din domeniul protecţiei copilului si familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a altor categorii de persoane aflate în nevoie sau în situaţii de marginalizare şi excludere socială”.

Angajaţii Asistenţei Sociale, în număr exagerat de mare, multe angajări prin aşa-zis „concurs” şi transferuri din ultimii trei ani (erau în număr de 93 salariaţi în anul 2018, fără a se pune la socoteală şi asistenţii personali ai persoanelor cu handicap), se pare că nu îşi mai fac datoria şi nu respectă propriul Regulament de organizare şi funcţionare al instituţiei. 

Dacă la art. 42 al Regulamentului se specifică „Direcţia de Asistenţă Socială va colabora cu autorităţile administraţiei publice locale în toate problemele care vizează asistenţa socială în domeniul familiei, a persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap şi a oricăror persoane aflate în nevoie, respectând principiile descentralizării şi autonomiei locale”, atunci unde este implicarea?

Compartimentele Asistenţei Sociale au datoria să colaboreze permanent cu Poliţia locală şi Spitalul. Poliţiştii identifică persoanele fără adăpost pe timpul iernii, dacă sunt în stare critică solicită ambulanţa pentru a-i prelua la spital, iar dacă starea lor le permite să circule transmite centrului de Asistenţă socială că sunt persoane care nu au adăpost. Cei de la Asistenţă au datoria să îi adăpostească la unitate pe timp de noapte, unde, din câte ştim, există o cameră amenajată pentru aceste cazuri majore.

În fotografii vedem cum trei cazuri de persoane fără adăpost sunt ţinute ca şi cum ar fi pe peronul gării în holul triajului din Spital.

Nu este admisibil ca în anul 2019, un director de Asistenţă socială cu salariu lunar brut de 10.581 lei, să nu ia în calcul faptul că este iarnă şi persoane neajutorate stau în voia sorţii.

Oare directorul Poliţiei locale doarme bine, o fi având căldura pornită în casă sau tremură la minus câteva grade?