Sub acest generos titlu, Arhiepiscopia „Dunării de Jos” a organizat duminică, 15 decembrie, în sala „Ion Petrovici”, un reușit spectacol la care și-au dat concursul parohiile din zona municipiului Tecuci.
Spectacolul a ținut să omagieze Satul Românesc, acum, în anul sărbătoririi acestuia, prin colinde și urări, aducându-se cuvenitele elogii. De altfel, chiar în holul de la intrare erau amplasate mai multe standuri cu diferite elemente populare. Aceasta și pentru a dezvolta subtitlul spectacolului, care ne făcea cunoscut faptul că „Satul e puțin, dar, în puțin e Totul!”
Manifestarea a fost deschisă de părintele protopop Gheorghe Joghiu, vorbind despre noua activitate de slăvire a satului românesc, pentru menținerea tradițiilor și obiceiurilor de pe aceste frumoase meleaguri în care ne aflăm noi şi pe unde au trecut moșii și strămoșii noștri: „Acesta ar trebui să fie satul românesc și eu, personal, continui să cred că încă nu am făcut tot ce se poate pentru cinstirea acestui loc sfânt”. Vorbitorul își încheie frumoasa introducere prin a adresa mulțumiri celor ce au contribuit la realizarea acestui eveniment, respectiv Episcopia Dunării de Jos și Casei de cultură Tecuci.
Primii intrați în scenă au fost colindătorii de la Parohia Corod, un grup de 30 de tineri, dar și o trupă de alți şase.
Au urmat cei 12 colidători de la Liești, îmbrăcați în frumoase costume populare, urmați și de alți colindători echipați conform tradițiilor, cu pluguşoare și nelipsita capră.
Au urmat formațiile din Parohia Barcea 1 și Barcea 2 , ultimii cu un frumos cântec de iarnă, deosebit, cu un grup de copii de la grădinițe, dar și din ciclul I, pregătiți de o talentată învățătoare. A fost rândul a şase copii frumoși de la Barcea 1 care ne-au îndemnat să nu uităm că „Vine acum Crăciunul și că Moșul e doar unul”. Tot de la Barcea, publicul a urmărit un alt grup de şase colindători, patru fete și doi băieți spunând printre altele „Moș Crăciun, lucrezi o zi în an / Parcă-ai fi politician”.
Frumos a fost și colindul interpretat de două fete care au ținut să ne amintească că „ E vremea fulgilor de nea / Când totul e pe val / Pregătit de-a iernii mare bal”.
Încântătoare a fost și evoluția Parohiei Brătuleşti, după care a intrat pe scenă grupul de elevi de la Parohia Movileni împreună cu cei de la Școala „Iorgu Iordan” Tecuci, pregătiți de prof. Vetuţa Chirvase.
Apreciată a fost și evoluția copiilor de la Parohia Buceşti din care nu au lipsit colindele cu florile dalbe.
Aplaudată a fost și evoluția colindătorilor de la Parohia Negrileşti cu cele cinci colindătoare. Aici, regizorul spectacolului, Claudiu Vișan, a ținut să sublinieze faptul că o tânără purta un costum popular cu o vechime de 160 de ani.
A intrat apoi în scenă Corul Ligii Tineretului Ortodox cu o încântătoare evoluție, un program de colinde bine alcătuit.
Surpriza pentru public a fost faptul că în final, a fost rândul Corului Preoțesc „ Sfântul Ion”, un cor format din 30 de preoți, pregătiți cu mult profesionalism de părintele Viorel Cătălin Constantin, să evolueze frumos.
Dacă programul a fost deschis de părintele protopop Gheorghe Joghiu, sufletul acestui eveniment, tot dânsul, în încheiere, a mulțumit tuturor și a făcut cuvenitele urări de sărbători.
Felicităm și noi pe toți preoții care s-au ocupat de pregătirea acestor colinde, pe îndrumătorii acestor grupuri și un plus pentru părintele Ionel Vasile, care, până la intrarea în scenă a colindătorilor, a ornat scena pentru a nu lipsi nimic din frumoasa atmosferă de mare sărbătoare.
În încheiere, apreciem calitatea acestui spectacol și spunem cu mândrie și mai ales cu siguranță că Satul Românesc are puterea de a continua tradițiile populare. Da, Satul românesc, tradițiile acestui sat, trăiesc și vor trăi. Avem siguranța că tinerii de azi vor duce cu mândrie, tradiția mai departe!
Iancu Aizic