De sărbători fiți vigilenți!

 

În perioada sărbătorilor de iarnă, activitatea infracțională a răufăcătorilor se intensifică. Profitând de aglomerația din spațiile comerciale, de neglijența unora dintre noi, care lasă diverse obiecte la vedere în autoturism, folosind fotografiile din concediu, postate pe rețelele de socializare ca sursă de informare, aceștia acționează și sustrag diverse bunuri.

În spirit tradiţional, fiecare creştin va deschide în această perioadă uşa colindătorilor, dar generozitatea şi ospitalitatea noastră trebuie să fie dublate de prudenţă. Hoții sunt foarte inventivi și, după ce pătrund în locuință sub „masca” colindătorilor, au nevoie de un singur moment de neatenție pentru a fura diverse obiecte, bunuri, bani.

De asemenea, ținând cont de faptul că tot mai multe persoane sunt înșelate, este recomandat să fim foarte atenți pe cine primim în casă sau cui răspundem la telefon.

Metodele folosite de infractori sunt diverse

– Metoda „Accidentul” – Printr-un apel telefonic, efectuat de regulă noaptea, sunteți anunțat că o rudă apropiată a suferit un accident și este nevoie (repede!) de o sumă mare de bani pentru a o ajuta.

Verificați orice informație prin care vi se solicită telefonic să trimiteți bani, prin terți, unor rude despre care vi se spune că au fost implicate în accidente rutiere.

– Metoda „Premiul” – Printr-un mesaj primit pe telefonul mobil sunteți anunțat că ați câștigat premii substanțiale, iar pentru a intra în posesia lor vi se solicită să efectuați în cel mai scurt timp una sau mai multe acțiuni (de exemplu: oferirea datelor personale, încărcarea unor conturi, plătirea unor comisioane).

Nu dați crezare veștilor prin care ați fost anunțați că sunteți „fericiții” câștigători ai unor concursuri la care nu ați participat.

– Metoda „Pomana” – Persoane necunoscute se prezintă la ușă, oferind „de pomană”. Pe lângă mâncare, vor să ofere și bani, dar susțin că nu au decât bancnote mari. Victima caută banii spre a da rest și, în timp ce unul dintre infractori o ține de vorbă, celălalt îi fură economiile.

Nu permiteți accesul în locuință persoanelor pe care nu le cunoașteți și nu acceptați bunuri de la acestea indiferent de pretextul invocat.

– Metoda „Instalatorul” – Persoane care pretind că reprezintă diverse societăți (gaz, apă, electricitate, etc.) pătrund în locuință și, sub pretextul unor verificări, fie încasează sume de bani și oferă chitanțe false, fie fură sume de bani lăsate la vedere.

Nu primiți în casă persoane care pretind că reprezintă diverse societăți fără a le verifica legitimația și actul de identitate.

În ultimele zile, polițiștii au intensificat activitățile de informare, în special cele adresate persoanelor vârstnice, atât prin afișarea unor materiale conținând recomandări preventive la intrarea în scările blocurilor, cât și prin discuții directe cu cetățenii.