Hanuka – Sărbătoarea luminilor la comunitatea evreiască din Tecuci

 

În perioada 22 – 30 decembrie 2019, Comunitatea evreiască serbează Hanuka

Prima seară de sărbătoare s-a desfăşurat la Bucureşti, ceremonia de deschidere Hanuka având loc la Templul Coral. La manifestare au participat membrii ai comunităţii din toată ţara, invitaţi speciali fiind Preşedintele Iohannis alături de Ludovic Orban şi Raluca Turcan. 

 „Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi aici, alături de dv., pentru a celebra Hanuka 5780. Salut cu prietenie conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi pe toți membrii comunităţilor evreieşti din ţară. Ca în fiecare an, această Sărbătoare a Luminii îmi oferă prilejul de a vă transmite cele mai calde urări de bunăstare şi pace. În aceste zile de Hanuka, când viaţa tuturor evreilor se reîncarcă cu speranţă, cu puterea credinţei şi cu bucuria de a se afla laolaltă, în sinagogă, în familie şi în societate, sunteţi însoţiţi de respectul şi aprecierea cetăţenilor României, ţară la a cărei libertate, democraţie şi prosperitate aţi contribuit, timp de multe generaţii”, a spus Klaus Iohannis la ceremonia de Hanuka. Totodată, Iohannis a punctat și faptul că a promulgat legea prin care se majorează indemnizaţiile supraviețuitorilor Holocaustului şi a anunțat cu această ocazie că Marelui Rabin Menachen Hacohen i-a fost acordată cetățenia de onoare a României.

 Comunitatea evreiască din Tecuci a serbat Hanuka astăzi, duminică, în cea de a opta zi. După aprinderea celor opt candele de către cel mai tânăr membru al comunităţii şi recitarea binecuvântării tradiţionale, a vorbit puţin despre această sărbătoare a luminii desfăşurată în toată lumea de evrei, gazda sinagogii, preşedintele comunităţii Iancu Aizic.

A dat apoi cuvântul unui membru pe care l-a desemnat să participe la evenimentul din capitală, Lică Finkelstain, acesta punând pentru început o înregistrare cu intonarea Imnului, Hatikvac (Speranţa), în interpretarea Barbarei Streisand. A povestit despre frumoasa Sărbătoare a luminii desfăşurată în Bucureşti, despre mentalitatea evreiască din Israel şi cea din România, despre faptul că în ţara noastră comunitatea evreiască are multe valori în diverse domenii de activitate.

 Trecându-se la activităţi culturale, preş. Aizic a avut invitaţi pentru a încânta publicul cu cântece specifice de iarnă, de sărbătoare şi a capela pe solista Alesia Munteanu şi interpretul Arun Durancea.

După recitaluri, gazda a avut grijă să anunţe că o anumită membră aniversează 82 de ani de viaţă, înmânându-i un tort şi urându-i toate cele bune!

Cei prezenţi au fost invitaţi la masă, fiind pregătite aperitive şi preparate specifice serbării acestui eveniment.

Celebrarea luminii și a biruinței, Hanuka, amintește de prezența sacrului în viața de zi cu zi, întărindu-ne în credință și speranță.