Boboteaza, una din cele mai importante sărbători ale românilor – Foto

 

Botezul Domnului sau Boboteaza este celebrată întotdeauna pe 6 ianuarie și reprezintă o sărbătoare importantă atât pentru creştinii ortodocşi cât şi pentru cei catolici. Sărbătorită împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale românilor când toate apele sunt sfințite.

Se spune că apa sfinţită, numită „agheasma mare”, adusă în această zi de la biserică, este miraculoasă. Cu doar câteva picături poţi vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi. De asemenea, se poate curăţa casa de duhurile rele. Agheasma mare se bea dimineaţa, pe stomacul gol, timp de opt zile, până la 14 ianuarie.

 Și la Tecuci, enoriașii au participat la slujbele din biserică apoi au luat parte la ceremonia de sfințire a recipientelor cu apă. Fiecare participant la slujbă a îndurat capriciile vremii stand la rând pentru a primi agheasmă.

Pentru asigurarea ordinii publice și a întinde o mână celor în vârstă au fost prezenți jandarmi, iar echipajul salvării SMURD a fost activ la solicitări.

Acatistul Botezului Domnului

În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; Că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; și Duhul în chip de porumbel a adeverit închinarea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție!

 

Bobotează 2020 Tecuci

32 new photos · Album by Ziarul Tecucean