Coincidenţe stranii. Pe urmele băncilor de pe Strada Mare

 

Proiectul de reabilitare a străzii Ştefan cel Mare din Tecuci, segmentul comercial de pe Strada Mare, includea şi instalarea a 19 bănci, însă acestea nu au mai apărut la întâlnirea cu tecucenii.

Dispariţia inexplicabilă şi prematură a băncilor ar putea fi explicată de o anchetă care vizează mai multe societăţi din localitatea Potcoava, judeţul Olt.

Percheziţii

În data de 8 ianuarie 2020, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, au fost efectuate 102 percheziții, în 25 de județe și în București, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.000.000 de euro prin infracțiuni de fals și de serviciu.

Activitățile s-au desfășurat în județele Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmbovița, Caraș-Severin, Călărași, Buzău, Ilfov, Brăila, Galați, Gorj, Hunedoara, Timiș, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanța, Brașov, Argeș, Teleorman, Mehedinți, Ialomița, Arad și Giurgiu, precum și în București, la domiciliile unor persoane și la sediile unor societăți comerciale și instituții.

Din cercetări a reieșit că mai multe instituții din țară ar fi efectuat plata unor achiziții fictive pentru mărfuri care nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul instituției sau plata unor facturi pentru mărfuri supraevaluate, pentru care achiziția era nejustificată, neexistând referate de necesitate sau recepții ale mărfurilor achiziționate, se arată într-un comunicat al Poliţiei.

Ecouri în presă

Ieri, 20 ianuarie 2020, adevărul.ro a relatat că 78 de primării din întreaga ţară sunt în vizorul procurorilor după ce au făcut afaceri cu 14 firme aparţinând unor clanuri din localitatea Potcoava, judeţul Olt.

„Fac un preţ bun la început şi îi bagă primarului şi un plic. Ai pus mâna pe bani, la revedere, nu mai scapi de ei. Fac scandal în primărie, nu pleacă de acolo până nu faci afaceri cu ei. Nu pot să-mi explic cât de proşti sunt primarii. Apoi supraevaluează totul”, scrie publicaţia citată.

Articolul poate fi citit AICI.

Istoric

În data de 10 octombrie 2018, Primăria Tecuci achiziţionează prin SICAP, sistemul electronic de achiziţii publice, 30 de bănci şi tot atâtea coşuri metalice. Pentru acestea s-au plătit 21.600 lei fără TVA, respectiv 25.704 lei cu TVA, peste 257 milioane lei vechi.

Băncile au fost achiziţionate de la o firmă din Prahova, iar coşurile de gunoi de la o societate din Potcoava, judeţul Olt.

În loc de concluzii

Nu avem cunoştinţă despre faptul că activităţile infracţionale ale firmelor din Potcoava au ecouri şi în Tecuci, nu am auzit despre vreo percheziţie care să fi avut loc la Primărie.

Dorim doar să semnalăm straniile coincidenţe între anchetele care vizează activitatea unor societăţi şi lipsa mobilierului urban plătit din banii contribuabililor tecuceni firmelor implicate în anchetă.

 

One thought on “Coincidenţe stranii. Pe urmele băncilor de pe Strada Mare

  1. Este ca si cu studiile de fezabilitate pentru spitalul regional care au costat 1,3 miliarde, studiul de fezabilitate pentru anveloparea liceului agricol si alte golanii.

Comments are closed.