Un proiect şi mai multe semne de întrebare. Casarea şi valorificarea unor bunuri de patrimoniu

 

Şedinţa Consiliului local Tecuci desfăşurată astăzi, 30 ianuarie 2020, a fost plină de discuţii aprinse iscate pe marginea proiectelor supuse votului. Unul dintre aceste proiecte s-a referit la scoaterea din funcțiune a unor bunuri din patrimoniul Municipiului Tecuci, în vederea casării și valorificării.

Au fost luate în discuţie valorificarea materialelor rezultate în urma demolărilor de la Obor şi Spital, precum şi preţurile de inventar care nu a apărut nicăieri atunci când a fost făcută casarea.

„De la fiecare partid trebuie să fie câte un consilier, să vedem dacă acele valori, pentru că sunt valori mari, nu iau alte căi, dacă aceste bunuri există”, a declarat consilierul local Petru Papuc.

„Aveţi încredere că nu se fură”, a spus primarul în exerciţiu.

Să fie oare aşa? În ciuda asigurărilor oferite de directorul economic al Primăriei, se pare că lista cu obiectele propuse casării a fost aprobată cu ochii închişi de comisie, iar unele dintre ele nici măcar nu mai există. Sau, mai precis, există dar nu în custodia municipalităţii.

Pe de altă parte, valorile de inventar nu sunt cele reale. Un reportofon Sony care a fost achiziţionat pentru suma de 200 lei în 2014 este trecut cu valoarea de 480 lei în acest proiect. La fel şi un aspirator cu valoarea de 1.085 lei din august 2015, care nu a costat mai mult de 400 lei, sau aspiratoare cu valoarea de 0,01 lei, fără data achiziţiei.

Un alt aspect este cel al laptopurilor date la casare, care sunt din octombrie 2015. Există unităţi mult mai vechi în Primărie, unităţi de calculator care încă funcţionează. S-au defectat într-adevăr aceste laptopuri sau nu mai există, iar acum se încearcă scoaterea lor din gestiune?

Comisia a avizat casarea unor bunuri în valoare de 404.256,51 lei, peste 4 miliarde lei vechi, împărţite astfel: construcţii 100.873,73 lei; mijloace fixe – 116.394,38 lei; obiecte de inventar şi materiale – 186.988,40 lei.

O comisie din care să facă parte şi reprezentanţi ai Consiliului local, nu numai din Primărie, aşa cum a sugerat consilierul PNL, este binevenită. Doar aşa putem afla cu toţii care este adevărul. Pentru că vorbim de o sumă foarte mare.