„Orchestra Titanicˮ pe scena tecuceană

 

Marți 11 februarie, sala de spectacole „Ion Petroviciˮ a municipiului Tecuci a găzduit o nouă piesă pusă în scenă de cunoscutul și apreciatul teatru „Victor Ion Popaˮ din Bârlad. A fost pusă în scenă piesa „Orchestra Titanicˮ de Hristo Boicev, în traducerea Liviei Nistor.

 Este vorba de patru vagabonzi care locuiesc de ceva timp într-o gară dezafectată de unde încearcă să scape, ei aflându-se acolo sub conducerea despotică a lui Meto, acesta dându-se și absovent al Conservatorului, îndrăgostit de muzică. Fac acolo mereu repetiții pentru a se urca cât mai urgent în Marele Tren al vieții lor, cu toate că nici un tren nu vrea să oprească în acea gară, iar printre aceștia aflându-se și un fost ceferist care știe tot mersul trenurilor.

Și totuși, în una din zile, apare în gara lor, aruncat dintr-un tren, un alt alcoolic, iluzionistul  dar și showman-ul Harry. Acesta, în schimbul băuturii, reuşeşte să-i scape pe vagabonzi din groaznicul loc în care se aflau. Astfel, într-o zi, apare în gara lor și mult doritul tren, oprind special pentru ei, deși în el nu se mai aflau alți călători.

 Apreciem această piesă, pusă excelent în scenă. În același timp, am reținut pe parcursul acestei vizionări câteva replici demne de luat în seamă precum: „Nu uitați să zâmbiți mereu; Totul în această lume înseamnă iluzie; Să nu uităm că Cezar a spus să se dea poporului pâine și circ; Lumea este o imensă scenă; Poți reuși să evadezi din moarte dar nu și din viață; Lumea e un Titanic iar noi suntem pasagerii lui; Trebuie să visăm mereu la o lume cu totul și cu totul nouă; Lumea e doar o mare scenă; Femeile sunt doar niște droguri iar bărbații narcomani; Să nu uităm faptul că orchestra de pe Titanic a mai cântat încă 10 minute până s-a scufundat; Visele nu înseamnă viață, dar viața este totuși un  vis” și multe altele.

Am asistat la un spectacol bine realizat cu un colectiv excepțional de actori: Oana Florea, Lucian Arhire, Simon Salca junior, Alexandru Savu și Cristian Todică.

 Regia a fost semnată de Bogdan Hușanu iar scenografia Sandu Maftei.

O sală plină a aplaudat la sfârșit evoluția actorilor, apreciind cum se cuvine și efortul organizatoarei teatrului din Bârlad, Felicia Strat, care a venit în ultimele două zile dinaintea spectacolului pentru mobilizarea publicului.

 

Iancu Aizic