O dimineață de iarnă, din punct de vedere calendaristic, dar de adevărată primăvară în fapt, iată principalele coordonate care au caracterizat portretul zilei de marți 18 februarie 2020, zi în care Cenaclul literar „Calistrat Hogașˮ din Tecuci a hotărât să organizeze comemorarea a doi ani de la dispariția poetului Dionisie Duma.
Poate că timpul frumos și, mai ales, călduros a vrut să ne reamintească și de căldura sufletească ce o degaja poetul, născut la 8 septembrie 1940 și decedat la 19 februarie 2018 și despre care au scris cât se poate de frumos nume mari ale literaturii române cum ar fi academicienii Iorgu Iordan, Constantin Ciopraga, criticul Zoe Dumitrescu-Bușulenga, scriitorul Laurențiu Ulici sau tecuceanul nostru Ion Jean Hurjui. Poetul Duma a fost mulți ani președinte al cenaclului literar, membru al USR Filiala Iași și în ultimul timp, președinte al reprezentanței Galați-Tecuci a USR.
Un număr important de membri ai cenaclului, au ținut să fie prezenți marți, 18 februarie, începând cu ora 11, la mormântul poetului, unde poetul Dan Vîță a împărțit celor prezenți un frumos pliant cu date interesante din biografia poetului iar pe ultima pagină, una din poeziile lui intitulată „Poețiiˮ.
Comemorarea a început cu o slujbă de pomenire, oficiată cu mult profesionalism de părintele Dumitru Turcu, ajutat de dascălul Cătălin Poenașu, profesor de religie la CNSH. Și dacă din diferite motive începutul slujbei a fost puțin întârziat, preotul Turcu a ținut să menționeze că asistăm la un moment de reculegere prelungit. După terminarea propriu-zisă a slujbei, părintele a ținut să spună câteva cuvinte despre cel comemorat, începând cu regretul că nu l-a cunoscut mai de mult, având cu el doar câteva întâlniri, dar dându-și imediat seama de marea valoare a acestuia. Și dacă părintele a vorbit despre eroi în general, îl consideră și pe poetul Dionisie Duma un mare eroul al literelor și al cuvintelor frumos rostite și bine așezate în pagini și suflete.
Ne vorbește în continuare de întâlnirea cu poetul de la Nicorești, la reședința doctorului poet Irinel Giurgea Kornbaum. Continuă, zicând de importanța acestui loc sfânt și sacru, cimitirul, spunând că aici ar fi trebuit să umblăm chiar descălțați, ca o formă de respect pentru cei plecați de lângă noi: „Ați dovedit, prin prezența voastră aici, o strânsă legătură cu iubitul vostru confrate și prieten. Prezența dvs acum, aici, e covârșitoare și dă adevărată valoare a respectului și stimei ce o aveți față de cel dispărut dintre noi. Prin el, și mai ales prin voi, eu am acum în față adevărata cultură îmbrăcată în haine de artă. Închei, spunându-vă să aveți mereu în voi darul de culturăˮ.
În continuare, poetul Constantin Oancă a recitat poezia „Poețiiˮ, de Dionisie Duma iar prof. scriitor Vasile Ghica a recitat poezia „Rugaˮ, de același autor. Pictorul Mircea Cojocaru ne-a amintit de discuțiile cu poetul Duma, acesta solicitându-i un portret, pictorul, răspunzând în versuri, că tabloul e gata. Profesorul Aurel Scarlat a recitat o altă poezie iar prof. Virgil Pavel a amintit de legăturile poetului cu medicul scriitor tecucean Ion Jean Hurjui, amintind apoi că jurnalistul Iancu Aizic, a scris anul trecut, la un an de de la dispariția poetului materialul intitulat „Un an fără poetul Dionisie Dumaˮ și iată, acum, marcăm doi ani.
Subsemnatul a intervenit spunând „Am preferat să vin la cimitir pe jos, străbătând celebra pentru mine Stradă Mare, oprindu-mă la colțul fostei autogări la drumul ce ducea spre str. Căpitan Darbun, strada poetului, continuând cu revederea locuinței profesoarei Nadejda Decuseară. Despre poet, spun cu bucurie, că am avut fericitul prilej de a-i lua un interviu marelui Florin Piersic, bun prieten cu poetul iar acum, am în mână poezia intitulată <Poemul de vis iubiților mei, Ani și Florin Piersic> datată 10 martie 2017 și semnată în original de poetul Dionisie Dumaˮ.
În final, doresc să consemnez faptul că în afară de cei care au vorbit, la manifestare au fost prezenți Dan Vîță, Violeta Mândru, Laura Hobincu, Mihai Vasilache, Diana Cioclu, Eleonora Stamate, Ionică Răileanu, Claudiu Vișan, Ștefan Andronache, Daniel Andrei.
Mai trebuie spus că tot în această zi, la CNCH a avut loc o altă manifestare dedicată poetului Dionisie Duma, poetul fiind prezentat de profesorii Vladimir Radu, Monica Târziman și poetul Ilarion Boca.
Iancu Aizic