Feminism, inovație și creativitate. Piese vestimentare și accesorii din sec. XIX – început de sec. XX

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, dorește să prezinte publicului tecucean, miercuri, 4 martie 2020, ora 16, o expoziție în care vor fii prezentate piese vestimentare feminine de la sfârșit de sec XIX – început de sec XX, piesa centrală fiind pălăria.

Fiecare perioadă din istoria umanității a avut idei diferite despre ce defineşte frumuseţea, etalonul schimbându-se de la o epocă la alta. De la epoca victoriană, continuată de perioada Belle Epoque, până la apariția faimoase Coco Chanel cu vestita Little Black Dress (Micuța rochie neagră) moda vestimentară și standardul de frumusețe au evoluat amețitor de repede suferind schimbări majore de la o perioadă la alta. În moda feminină își fac loc creativitatea și inovația, căutându-se forme cât mai lejere și mai practice de vestimentație care să își pună amprenta sau să influențeze real, psihologic și vizual statutul și poziția femeii în societate

Despre pălărie ca accesoriu vestimentar, putem spune că a fost un indicator al statutului social, dar și un simbol al schimbării. Fiind purtată ca un accesoriu de modă, pălăria a marcat trecerea la un statut mai modern. „Istoria pălăriei este, de fapt, istoria modernizării, a dezvoltării economice și a crizelor, a revoluțiilor, și, de ce nu, a războaielor și a păcii. Pălăriile definesc generații și împiedică o clasificare superficială a oamenilor, vorbind despre timpurile în care ei au trăit și despre ce au avut de spus generațiilor care le-au urmat” – Stelian Tănase, publicist.

 

Muzeograf Daniela Alecsă

 

You cannot copy content of this page