Acesta a fost titlul sub care Muzeul de istorie Tecuci a organizat miercuri, 4 martie 2020, în frumoasa clădire a Casei Cincu un interesant eveniment. Este vorba despre o succintă incursiune în lumea modei feminine, de această dată piesa centrală fiind Pălăria. Se știe că aceasta a fost un indicator al statutului social, dar în același timp și un simbol al schimbărilor. Această expoziție a fost cât se poate de bine venită, acum în preajma sărbătorii de 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii.
Evenimentul a fost deschis de managerul Muzeului, prof. Viorel Burlacu, care spune publicului „Acest vernisaj deschide un ciclu de alte interesante evenimente ce vor fi prezentate acum, la începutul celui de al cincilea anotimp, Anotimpul Femeii! Și aceasta, pentru că femeia merită un univers cât un anotimp. De această dată, muzeul vă propune să citiți cu mare atenție această pagină a istoriei, văzută prin acest element al vestimentației care se apropie acum de vârsta de 200 de ani de existență, pentru că se consemnează purtarea ei pentru prima oară prin anii 1830. Acest eveniment a fost gândit și realizat de colegele mele, Daniela Alecsa și Lucia Gologan, cu sprijinul Muzeului de istorie Paul Paltânea din Galați dar și al Casei de cultură din Tecuci. Am lăsat special la urmă aportul considerabil adus la această expoziție de colecționarul bucureștean Raluca Maria Partenie, de la Muzeul din Centrul vechi, Micul Paris din București. Pentru toate acestea, pentru realizarea aceasta complexă, personal, nu pot spune decât <Jos Pălăria, în fața femeilor și în fața tecucenilor!>ˮ.
În continuare, a fost invitată să ia cuvântul muzeografa Lucia Gologan, care ne spune că trebuie să dăm o mare importanță obiectelor din trecut și tecucenii să aducă la muzeu obiecte ale copilăriei lor, exemplu ar fi interesantă o expoziție de păpuși, de măști, de costume populare sau o revenire la mașinile vechi, așa cum a mai fost organizată de muzeu. Despre expoziția de față, relatează că a contactat-o pe distinsa colecționară prin internet, Raluca Maria Partenie având contribuția cea mai mare, prin prezența de piese la această expoziție, fiind de loc din Bacău, locuind în București, specialistă și în amenajări și designer de locuințe.
Distinsa colecționară începe prin a ne reaminti faptul că în trecut, femeile purtau pe cap bonete, pălăria apărând prin anii 1830, dar bonetele fiind eliminate prin anii 1870. Ne amintește și de rochiile ce se purtau la diferite evenimente și care, pe diferiți suporți, aveau diametre de câțiva metri. Anul 1890 aduce la mare modă pălăriile cu pene de păsări, iar anul 1910 avea de acum la modă pălăria cu boruri mari, chiar și cu diametrul de un metru, în special cu pene de struț. Pălăriile aveau prețuri foarte mari și, ca exemplu, ni se spune că un intendent din vechea armată, ar fi trebuit să lucreze doi ani pentru ca soția să-și poată cumpără o astfel de pălărie. La mare modă erau totuși pălăriile cu voalete pe față. Anul 1950, aduce cu adevărat introducerea lor în feminitate, iar pe la începutul anilor 1960 pălăria începe să iasă din modă, dar ea rămâne un accesoriu cât se poate de feminin, încheie alocuțiunea colecționara.
Am vizitat cu atenție cele peste 50 de elemente expuse în cele trei săli, expoziția rămâne deschisă până la sfârșitul lunii aprilie. La eveniment, am consemnat prezența elevilor de la CNSH conduși de prof. dr. Cezar Ungan dar și elevi de la Liceul „Ovid Caledoniuˮ.
S-a intrat apoi în lumea muzicii, micuțul interpret Nikolas Gheorghiu a interpretat piesa „Mamaˮ iar spre final am fost martorii unui frumos microrecital al profesorului acestuia, Claudiu Vișan care ne-a prezentat piese dedicate femeilor.
Un public numeros a ținut să fie prezent la acest eveniment care și-a atins scopul dorit.
Iancu Aizic
Feminism, inovație și creativitate – 4 martie 2020
15 new photos · Album by Ziarul Tecucean