Inițiativă de modificarea Codului penal pentru majorarea pedepselor în cazul celor care propagă bolile contagioase

 

Trei senatori PNL au redactat o inițiativă legislativă de modificare a Codului penal pentru majorarea drastică a măsurilor punitive în cazul celor care propagă bolile contagioase, pedeapsa cu închisoare putând ajunge și până la 15 ani.

Alina Gorghiu, ex preşedinte PNL, alături de senatorii liberali Laura-Iuliana Scântei și Daniel Fenechiu, a semnat inițiativa de modificare a articolului 352 din Codul penal referitor la zădărnicirea combaterii bolilor, menţionând că legislația trebuie actualizată, pedepsele fiind anacronice în contextul epidemiei de coronavirus.

Art. 352 în noua formă:

Alin. (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase dacă a pus în pericol sănătatea, integritatea sau viața uneia sau mai multor persoane sau a creat un pericol cu privire la răspândirea unei boli infectocontagioase, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Alin. (2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a fost săvârșită de către o persoană suspectată sau confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani.

Alin. (3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au avut ca urmare răspândirea unei boli infectocontagioase sau infectarea unei alte persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Alin. (4) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au avut ca urmare infectarea a două sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

Alin. (5) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.

Alin. (6) Omisiunea de a divulga autorităților competente în prevenirea, combaterea și tratarea bolilor infectocontagioase a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, precum și orice alte informații necesare efectuării anchetelor epidemiologice, se sancționează cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Alin. (7) Dacă faptele săvârșite în condițiile prevăzute de alin (1), (2) (3) (4) (5) și (6) au condus la infectarea personalului medical sau autorităților angajate în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase ori au determinat reducerea în mod substanțial a capacității de funcționare a unui spital sau a oricărei alte instituții publice, limitele de pedeapsă se majorează cu jumătate.

Alin. (8) Dacă faptele prevăzute la alin. (1), (2), (3), (4), (5) şi (6) sunt săvârşite din culpă, limitele de pedeapsă se reduc la jumătate,

„Este un proiect pentru care aștept semnături de la parlamentarii tuturor partidelor politice. Pentru că trebuie să actualizam legislația. Este anacronică pedeapsa, dar și actualul text al infracțiunii. Și, în mod sigur, bărbatul internat la Gerota, care a îmbolnăvit numai până acum peste 52 de persoane, tânăra din Hunedoara, care nu a respecta izolarea, exact asta nu au făcut.

Ceea ce a pus însă capac a fost românul care, deși știa că e infectat, s-a urcat într-o aeronavă cu 60 de pasageri, punând în pericol sănătatea și poate chiar viața acestora.

Sunt fapte grave, iar regimul sancționator din România este mult prea blând pentru infracțiunea în discuție, din moment ce nu i-a făcut sa conștientizeze amploarea situației și să aibă o conduită corespunzătoare.

Cu valori sociale precum sănătatea și viața persoanei nu te joci. Tocmai de aceea, propunerea este drastică și corespunde nevoilor sociale actuale”, a precizat senatorul PNL Alina Gorghiu.

 

 

You cannot copy content of this page