Şedinţă de Consiliu în vremea coronavirusului

 

Miercuri, 18 martie 2020, Guvernul Orban a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă înăsprirea pedepselor pentru persoanele care nu respectă carantina sau izolarea.

Conform noilor prevederi, pedepsele cu închisoarea cresc astfel:

– de la 1 la 5 ani pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase dacă a pus în pericol sănătatea, integritatea sau viața uneia sau mai multor persoane sau a creat un pericol cu privire la răspândirea unei boli infectocontagioase;

– de la 1 la 5 ani pentru misiunea de a divulga autorităților competente în prevenirea, combaterea și tratarea bolilor infectocontagioase a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, precum și orice alte informații necesare efectuării anchetelor epidemiologice;

– de la 5 la 15 ani dacă faptele prevăzute mai sus au avut drept rezultat moartea victimei.

Pe de altă parte, astăzi, 19 martie, de la ora 14, este programată o şedinţă de îndată a Consiliului local Tecuci. Oportunitatea proiectelor aflate pe ordinea de zi, exceptând rectificarea bugetară necesară, este discutabilă, dar nu face obiectul acestui articol.

Facem apel la municipalitate să ţină cont de art. 50 din „Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României” care prevede: „Pe durata stării de urgență, autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsuri pentru organizarea activității astfel încât să fie evitat, pe cât posibil, contactul direct între persoane, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare”. În acest sens ne aşteptăm ca şedinţa Consiliului local să fie organizată prin videoconferinţă.

Reamintim pe această cale „Ordonanţa militară privind unele măsuri de primă urgenţă care privesc aglomerările de persoane”, ordonanţă publicată ieri, 18 martie, în Monitorul Oficial:

„Art. 2 – Se suspendă toate activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală, realizate în spaţii închise”.

Nimeni nu se poate apăra invocând necunoașterea legii, scuza, necunoaşterea sau cunoaşterea greşită a legii penale nu înlătură vinovăţia şi nici caracterul penal al faptei. Reamintim acest lucru celor care au impresia că legile nu sunt pentru ei.