Prefectul judeţului Galaţi: „Primarii localităților au obligația să trimită zilnic informări cu semenii noştri care sosesc din străinătate”

 

Aseară, în cadrul emisiunii „Punctualˮ de la RTV Galați – Brăila, invitat în studio a fost prefectul judeţului Galaţi – Gabriel Avrămescu. Principala temă a emisiunii a fost gestionarea situației de urgență actuală.

Prefectul a menționat că în județul Galați, ieri, 18 martie, erau 1.057 persoane izolate la domiciliu, un număr destul de mare, și 58 persoane izolate în centrele gălățene de carantină, precizând că din informațiile pe care le are numărul acestora va crește în următoarele ore.

A vorbit despre responsabilitatea de a pune în practică măsurile luate  pentru împiedicarea Coronavirusului, subliniind că această epidemie se extinde la nivel mondial și noi, toți, trebuie să stopăm extinderea acestui dușman invizibil.

Totodată, prefectul a amintit faptul că primarii localităților județului Galați au obligația să trimită zilnic informări cu semenii noștri care sosesc din străinătate, dar o problemă o reprezintă faptul că nu avem o bază de date cu persoanele care sunt în Diaspora, având la momentul actual doar o evidență a celor care sosesc și completează chestionarele.

O altă problemă sesizată de oameni și adusă la cunoștința Prefecturii, a fost faptul că cei care au probleme virale, respiratorii și solicită părerea medicului de familie, sunt îndreptați către controale direct la spitale.

„Medicii de familie din județul Galați nu au înțeles că trebuie să se implice, acum, în această situație. Unul mi-a spus că nu poate primi pacienții deoarece nu dispune de măști și mănuși. Dar până acum cum au lucrat, nu era de datoria lor să folosească în contactul cu pacientul, oare? Din câte știu au depus un jurământ și trebuie să-l respecte, și mai știu că au de efectuat și muncă de teren, vizite la domiciliu pacienților. De aceea, am discutat cu Casa de Asigurări de Sănătate să trimită un raport al activității medicilor de familie din tot județul nostru.

Nu este normal ca să ai probleme respiratorii și medicul de familie să nu te primească și să-l trimiți la spital. Știm bine că la spitale suntem în situația de a chema studenții și aducem doctori epidemiologi pensionari, din lipsa personalului, să lucreze toți. Trebuie să sprijine și să se implice și medicii de familieˮ.

De asemenea, aflăm că s-a dispus prin hotărâre de urgență ca toate instituțiile și autoritățile publice să aibă filtru de termoscanare la intrarea în ele. Totodată s-a dispus tuturor marketurilor și moll-urilor să ia măsura de luarea temperaturii tuturor celor care vin la cumpărături: „De mâine dimineață vom face controale și la agenții economici să vedem cum respectă această regulă de termoscanare a clienților. Vă asigur că facem toate eforturile pentru a gestiona situația aceastaˮ.

Rugămintea prefectului a fost ca fiecare dintre noi să se protejeze, să fim responsabili și să respectăm măsurile autorităților pentru că oamenii și sănătatea lor sunt prioritatea absolută.