Măsuri care vor fi introduse în Ordonanţa Militară 4

 

Astăzi, 29 martie 2020, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a făcut o serie de declaraţii privind Ordonanţa Militară nr. 4, care urmează să intre în vigoare în zilele următoare.

Declaraţiile ministrului Marcel Vela

Vă prezint modificările aduse prin Ordonanța Militară 4, pe care am suspus-o azi aprobării. Ordonanța a fost evaluată în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Sunt câteva domenii la care am intervenit, unele noi pe care le-am abordat și unele zone îmbunătățite.

– Am clarificat cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ani un interval orar în care pot să își rezolve și probleme de natură medicală (tratamente oncologice planificate, dializă), deplasare care se poate face cu mijloace de transport proprii, ale familie, toate făcându-se în intervalul orar normal, pe întreaga perioadă a zilei.

– Am permis deplasarea în afara locuinței a persoanelor peste 65 de ani și în intervalul orar 20-21 pentru a asigura nevoile animalelor domestice sau de companie. Pentru ieșirile în acest scop nu e nevoie de declarație pe proprie răspundere.

– Tot pentru cei peste 65 de ani am clarificat condițiile în care pot fi sprijiniți de operatorii economici care desfășoară activități comerciale aprobate, astfel încât în intervalul 11-13 să faciliteze cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în aceste spații.

– Am abordat pe cei care nu respectă condițiile de carantinare și izolare: am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină, cu condiția în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile.

– Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantină din momentul depistării, suportând și ei toate cheltuielile aferente carantinării.

– Transportatori. Am stabilit că șoferii care intră în țară cu auto peste 2,4 tone au trei opțiuni pentru a se proteja:  Fie angajatorul le asigură un loc în care să se izoleze între curse, fie declară că se izolează la domiciu, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare la cerere pentru a asigura protecția familiei șoferilor, cu plata aferentă cazării în aceste spații hoteliere.

– Având în vedere că și familiile piloților pot fi afectate de riscul unei îmbolnăviri, aceleași condiții le aplicăm și piloților și personalului navigant de aeronave.

– Un articol va clarifica sistemul energetic național, vital pentru funcționarea statului. Am instituit, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă pentru personalul care ocupă funcții esențiale în producerea, distribuția de gaze naturale și petrol.

– Pentru a proteja cetățenii care locuiesc în blocuri, am stabilit în articolul 8 ca autoritățile locale, începând din 31 martie, vor monta dispozitive dezinfectante pe scara blocului și vor face dezinfecții periodice.

– Pentru a ajuta personalul sanitar am stabilit că ministerele cu rețea sanitară proprie și autoritățile locale cu spitale proprii vor asigura la cerere spații hoteliere de repaos pentru cadrele medicale. Măsura intră în vigoare pe 31 martie.

– Am decis ca o dată cu publicarea în Monitorul Oficial, în perioada stării de urgență, prețurile la gaze, apă, salubritate, carburanți, energie termică și electrică nu pot fi majorate peste nivelul de astăzi. Prețurile pot doar să scadă, în funcție de cerere sau ofertă.

– Pentru a veni în sprijinul media, mesajele de utilitate publică pot fi mediatizate și se adaugă spațiului dedicat publicității aprobat de CNA, pentru a nu afecta resursele financiare ale media.

– Am autorizat Centrul de Cercetări Științifică Medicală și alte centre medicale pentru a aviza și autoriza materiale, echipamente necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului.

– Transportul maritim și cel fluvial, accesul navelor în porturile românești se vor desfășura fără restricții. E interzis accesul piloților din zone galbene sau roșii fără echipament de protecție.

– Interdicția privind circulația persoanelor în grup mai mare de 3 se aplică exclusiv circulației pietonale – este o clarificare față de Ordonanța Militară nr. 3.

 

One thought on “Măsuri care vor fi introduse în Ordonanţa Militară 4

  1. În condițiile prevederilor art. 6 din Ordonanța militară nr. 4, credem că la ședința extraordinară a CL trebuie adoptată o hotărâre prin care să se asigure fondurile necesare pentru montarea dispozitivelor dezinfectante pe scara blocurilor din oraș și pentru dezinfectarea periodică a acestora. Cred că se impune rectificarea bugetului, astfel încât zecile de miliarde care anterior erau prevăzute pentru activități recreative, zilele Tecuciului, publicitate, studii de fezabilitate etc., să fie alocate acțiunilor pentru combaterea coronavirusului, inclusiv dotarea spitalului ,,Anton Cincu”.

Comments are closed.