Tradiţia sărbătorii Izvorul Tămăduirii

 

În fiecare an, în prima vineri de după Paști, Biserica Ortodoxă prăznuiește sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, care mai este numită şi Vinerea Luminată, iar popular – Fântâniţa sau Vinerea Scumpă – este însoţită la români de nenumărate tradiţii şi obiceiuri. 

Potrivit tradiției, la puțin timp înainte de ajunge împărat, Leon cel Mare s-a plimbat printr-o pădure de lângă Constantinopol. Acolo, el a întâlnit un bătrân orb care i-a cerut să-i dea apă și să-l ducă în cetate. Leon a căutat în zadar un izvor pentru a-l ajuta pe bătrânul sărman. Ulterior, Leon a auzit-o pe Fecioara Maria spunându-i: „Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați”.

Leon a ascultat-o pe Fecioara Maria și a reușit să găsească un un izvor din care să îi dea orbului să bea apă. Mai mult, cu acea apă, Leon l-a spălat pe față pe bătrân, iar acesta a început să-și recapete vederea.

După ce a ajuns împărat, Leon a ctitorit o biserică lângă acel izvor miraculos, potrivit calendarulortodox.ro. Pe vremea lui Iustinian, pe când acesta suferea de o maladie gravă, împăratul s-a vindecat după ce a băut apă din acel izvor. Conform credincioșilor, de-a lungul timpului, acest izvor a vindecat foarte mulți bolnavi.