Probleme în returnarea împrumutului contractat de CUP. Taxa de salubrizare s-ar putea dubla

 

În şedinţa Consiliului local Tecuci desfăşurată în data de 29 aprilie 2020, a fost aprobat un împrumut în cuantum de 800.000 lei, solicitat de Compania de Utilităţi Publice (CUP) Tecuci, pentru achiziţionarea a trei utilaje.

Împrumutul a fost garantat de Primăria Tecuci, cu veniturile proprii.

Măturătorile

Astfel, pentru suma de 937.500 fără TVA, respectiv 1.115.625 cu TVA, CUP Tecuci a achiziţionat, prin leasing, două măturători stradale şi o măturătoare trotuar.

Între împrumutul aprobat şi costul utilajelor există o diferenţă de 315.625 lei despre care nu vă putem spune cum va fi acoperită.

Raport de activitate CUP

În data de 20 iulie 2020, CUP Tecuci a prezentat un Raport de activitate pe anul 2019. Din acesta rezultă că la finalul anului trecut încasările au fost cu 101.000 lei mai mici decât cele prognozate.

Conform Raportului, pe parcursul anului 2019 CUP a avut un număr de 99 angajaţi, plăţile cu personalul fiind de 44 % din totalul cheltuielilor.

La finalul anului 2019, societatea a avut un profit de doar 6.000 lei.

Returnarea împrumutului

Fără să punem la socoteală dobânzile, CUP Tecuci trebuie să restituie suma de 800.000 lei în şase ani, respectiv 133.333 lei pe an.

Dat fiindcă profitul anual al societăţii este de ordinul miilor de lei, rămâne un mister achitarea ratelor anuale care sunt de ordinul sutelor de mii.

Tot la categoria mister poate fi încadrată şi diferenţa de 315.625 lei, care nu a fost aprobată de Consiliul local Tecuci, dar pentru care trebuie găsită o soluţie.

În loc de concluzii

Pentru a acoperi cheltuielile generate de împrumut, CUP va trebui să mărească taxele de salubrizare, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice.

După ce în ultimii patru ani taxa de salubrizare a fost mărită de patru ori, în acest an taxa a fost păstrată la nivelul anului 2019 din considerente electorale.

Aşteptăm un punct de vedere al administraţiei PSD şi asigurarea că rambursarea împrumutului contractat de CUP nu va duce la dublarea taxei de salubrizare pentru locuitorii municipiului Tecuci.