După o întrerupere câteva luni cauzată de coronavirus, mai exact de la data de 18 februarie 2020 când ședința a fost dedicată împlinirii a doi ani de la trecerea în neființă a regretatului poet tecucean Dionisie Duma, iată că vineri, 7 august 2020, Cenaclul literar „Calistrat Hogașˮ și-a reluat activitatea.
De această dată, conform restricțiilor impuse, ședința a avut loc la Grădina de vară, Teatrul de vară cum este cunoscută locația din Tecuci. Am revăzut acest spațiu după ani, aducându-mi aminte de minunatele clipe petrecute odinioară, vizionând câte un spectacol sau film de la orele 21-23, în plină vară. Rămân totuși cu marele regret că numeroasele mele apeluri făcute către conducerea locală prin nenumărate articole nu și-au găsit rezolvare și azi, Grădina arată așa cum este, deplorabil. Optimist fiind de felul meu, încă mai cred că cineva își va arunca privirea și spre acest spațiu redându-i frumusețea și utilitatea.
Ședința a fost deschisă, ca de obicei, de președintele cenaclului, poetul Dan Vîță, cu regretul că această activitate a fost întreruptă și abia acum am reușit, în aceste condiții, să ne reunim. În această perioadă, continuă vorbitorul, chiar dacă am stat distanțați, ne-am urmărit prin internet sau alte căi și ne-am bucurat fiecare de succesele obținute de membrii cenaclului în toată această perioadă. Prima care a luat cuvântul în acest sens a fost poeta Violeta Mândru, secretară a cenaclului, care a vorbit despre frumoasele rezultate și premii obținute în ultimul timp. La fel și poeta prof. Dorina Vârlan care și-a prezentat ultimele noutăți.
Subsemnatul, luând cuvântul am remarcat în primul rând realizările Violetei Mândru, apoi faptul că poeta Mihaela Gudană a apărut la TVR2 în calitate de gazdă a Palatului Chrissoveloni, fiind o emisiune foarte reușită. Am amintit faptul că în urmă cu circa zece ani, urmărind Gala teatrului școlar, am descoperit o tânăra talentată autoare și interpretă cu un reușit monolog, autoarea fiind o elevă din Dobrinesti, comuna Nicorești, din clasa a VI-a.
I-am înmânat atunci premiul ziarului, ea obținând în final și premiul cel mare. Apoi, eleva, pe nume Bianca Mădălina Partenie a fost cooptată în Cenaclul literar, a scris două cărți, a terminat apoi liceul și o facultate și recent am văzut-o în Parlament, alături de președintele Klaus Iohannis. E, pe undeva, o mândrie și pentru noi, pentru cenaclu și chiar pentru tecuceni.
În continuare, a luat cuvântul poeta Mihaela Gudană, vorbind cu bucurie despre cea de a patra carte apărută recent. Profesorul poet – epigramist Aurel Scarlat ne spune că a terminat încă o lucrare – „Trilogia Iubirii – Cartea a douaˮ.
Prof. Teodora Aciocârlănoaiei a vorbit de activitatea ei și distinsului său soț, vorbind cu mare mândrie de cei doi copii ai lor, actrița Oltea Blaga, care activează la Teatrul „Ion Slaviciˮ din Arad și cunoscutul dirijor și compozitor Petronius Negrescu, cel care nu mai are nevoie de nici o prezentare.
Cea de a doua parte a ședinței a fost dedicată prezentării poetului Cristian Cruti și a câtorva dintre poeziile sale. Autorul este din satul Țigănești și așa cum ne-a spus încă de la început, cu mai mulți ani în urmă a mai citit în cenaclu, pe vremea când președinte era poetul Dionisie Duma.
Poetul a lecturat poeziile „Sălbăticieˮ, „Căutareˮ, „Sonet pentru mineˮ, „Din lumea umbrelorˮ, „Plouă frumosˮ, „Sonet pentru travaliuˮ’ și a încheiat spunând că are scoasă până acum o carte și apare în patru antologii.
Luând cuvântul, Dan Vîță, după ce își face o scurtă prezentare a ceea ce a realizat în ultimul timp, își începe comentariu asupra poeziilor audiate spunând că apreciază tot ce scrie poetul Cristian Cruti pe care îl caracterizează ca fiind „un erotic, un năvalnic și un originalˮ.
Poetul Aurel Scarlat începe prin a scoate în relief caracteristicile „sălbăticie și erotismˮ. Subliniază apoi folosirea multor neologisme în lucrările expuse și se oprește la analiza atentă a poemului „Sonet pentru mineˮ și în special la versurile „Însă pe numele de azi sunt încă Cruti/ Frumoasa mea Junonaˮ, vorbitorul rămânând la părerea că un autor nu trebuie să-și dea numele în poezie, autorul spunând că este singura poezie unde apare și numele lui.
Poeta Dorina Vârlan începe prin a remarca faptul că poetul scrie doar atunci când are senzația că ceea ce scrie este demn de a fi consemnat. Îl consideră totuși, un poet cu adevărat spontan, apreciind metaforele folosite.
Și dacă la începutul ședinței s-a pomenit numele poetului Dionisie Duma, se pare că următoarea ședință va fi dedicată acestui nume imens pentru noi, deoarece, dacă ar fi trăit, pe data de 9 septembrie 2020, poetul ar fi împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani și acest lucru nu poate fi trecut cu vederea.
Iancu Aizic