Turneul „Vioara lui Enescu” revine la Tecuci

 

Vineri, 18 septembrie 2020, de la ora 19, Turneul „Vioara lui Enescu” revine la Ateneul Fundaţiei Pelin din Tecuci.

Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu, supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu, instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Național George Enescu, și pianistul Horia Mihail vor cânta în întreaga țară celebrele sonate pentru vioara și pian de Ludwig van Beethoven, a căror integrală o vor finaliza în toamnă la Sala Radio, sub semnul aniversării Beethoven 250.

A trecut peste un secol de când George Enescu străbătea țara în timpul Primului Război Mondial alături de vioara sa, pentru a duce muzica aproape de cei bolnavi, răniți în război, oameni aflați în necazuri și nevoi. Același instrument, grație altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a câştigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumită celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu, participă la aceeași nobilă misiune: aceea de a duce muzica în întreaga țară, acolo unde este mai mare nevoie de ea.

Dacă la primele ediții a fost sondat teritoriul virgin al căminelor culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colțuri ale României, unde sunetul muzicii clasice nu ajunsese niciodată, au urmat apoi turnee în care vioara lui Enescu a mers în căutarea pianelor călătoare lăsate în diferite orașe ale țării de Horia Mihail, precum și la Sala Radio. „Catedrala” a ajuns să cânte la Beijing, la Londra, în Spania, Portugalia, iar în 2021 se pregătește să ajungă la Tokyo. Turneul național Vioara lui Enescu va avea loc în perioada septembrie – noiembrie 2020.

Concertul extraordinar de la Ateneul din Tecuci este gândit că un preambul al turneului național, fiind organizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Fundația Pelin și Ateneu Tecuci.

Pentru a rezerva locuri la acest eveniment cultural apelați numărul de telefon al Fundației Pelin – 0722.404.389.

 

error: Content is protected !!