Administraţie nevoită să umble prin tribunale după ce o Hotărâre CL a fost abrogată la iniţiativa primarului

 

De-a lungul celor patru ani de administraţie PSD, pentru fiecare eşec al municipalităţii din Tecuci a fost găsit întotdeauna un Acar Păun. Dacă era vorba despre vreun succes, acesta se datora primarului în exerciţiu, însă atunci când erau contabilizate eşecurile acestea erau puse în seama celorlalţi.

Tot de patru ani vorbim despre starea dezastruoasă a străzilor din municipiu, în cazul celor mai multe dintre ele actualul primar dând vina pe firmele care au executat lucrări pe acele străzi.

Scurt istoric

Prin Hotărârea nr. 220 din 30 octombrie 2014, a Consiliului local, începând cu data de 1 ianuarie 2015 a intrat în vigoare o Dispoziție în baza căreia toate firmele care execută lucrări pe domeniul public al municipiului Tecuci, gen Apă Canal, Distrigaz, Electrica, etc.,  la solicitarea avizului pentru efectuarea lucrării, erau obligate să depună o garanție materială.

Garanţia a fost solicitată după ce administraţia s-a confruntat cu probleme mari legate de refacerea domeniului public și privat de către societățile autorizate de furnizorii de utilități să execute racorduri, branșamente, extinderi, modernizări și avarii.

Practic, se constituia un fond de garanție care avea atributul unei taxe speciale pe o perioadă de șase luni de zile. După cele șase luni se verifica starea terenului și în cazul în care aceasta era corespunzătoare garanția se debloca. În caz contrar Primăria Tecuci utiliza fondurile pentru refacerea carosabilului și pietonalului, la starea inițială.

Administraţia Hurdubae nu are nevoie de garanţii

Dat fiindcă Hotărârea nr. 220 din 2014 încurca socotelile marilor firme care executau lucrări în Tecuci, aceasta a fost abrogată de administraţia Hurdubae prin Hotărârea nr. 56 din 12 martie 2018, proiect iniţiat de actual primar.

„Susţinerea investiţiilor şi încurajarea furnizorilor de utilităţi prin eliminarea garanţiei va contribui la reducerea costurilor şi termenelor de execuţie a lucrărilor a căror realizare vor conduce la îmbunătăţirea simţitoare a condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor”, se arăta în expunerea de motive semnată de Hurdubae.

Disperare şi neputinţă. Tecucenii au înotat prin noroaie

Doar tecucenii care locuiesc pe străzile respective pot spune cum timp de patru ani lucrările rămase neacoperite le-a dat viaţa peste cap. La fiecare ploaie aceştia erau nevoiţi să înfrunte noroiul de pe străzi.

Termenele de execuţie au fost cu mult depăşite, dat fiindcă nici acum, după atâţia ani, străzile nu au fost aduse la forma iniţială. Costurile trebuie să le plătească tecucenii.

Vin alegerile. Soluţia aleasă de municipalitate

Astăzi, 7 septembrie, Hurdubae ne înştiinţează faptul că Primăria Tecuci va aduce la forma inițială drumurile distruse de Rotary, firma care a câștigat licitația de reabilitare a canalizării în orașul nostru. Primăria se va adresa apoi instanței pentru recuperarea investiției.

Acest lucru înseamnă bani cheltuiţi cu avocaţi şi timp piedut prin tribunale. Când ne vom recupera  banii nimeni nu ştie. Doar pentru plata lucrărilor de scarificare, reprofilare şi balastare din cartierele Tineretului, CFR și Crivițeni, Primăria va plăti 99.832,92 lei fără TVA, respectiv 118.801,17 lei cu TVA.

În loc de concluzii

Hotărârea nr. 220 din 2014, a Consiliului local a fost un pas înainte în asigurarea confortului locuitorilor municipiului Tecuci. Era un mod civilizat prin care firmele puteau fi obligate să îşi respecte contractul.

Din păcate, la conducerea municipiului a venit PSD iar viaţa locuitorilor a fost dată peste cap. Pentru aceasta, pe 27 septembrie, să nu uităm să mulţumim primarului în exerciţiu şi consilierilor PSD.