Sâmbătă, 12 septembrie 2020, în jurul orei 12, trecând prin fața Casei de cultură, am văzut pe scările acestei unități mai multe persoane îmbrăcate elegant, cu aparate foto și telefoane performante, încercând să imortalizeze aceste momente care păreau a fi de o mare importanță în viața acestora. Era vorba de o oficiere a unei căsătorii.
Îmi aduc aminte cu mare plăcere de faptul că, în anul 1973, oficierea căsătoriei mele cu soția a avut loc la Casa Căsătoriilor care se afla vizavi de Casa de cultură, unde este acum este sediul PSD. Atunci, Ofițer al stării civile din partea Primăriei, era Maria Botezatu și rețin că printre altele, a spus „Întemeiem astăzi o nouă familie și cunoaștem faptul că familia este celula de bază a societății!ˮ.
Și atunci, mă întreb acum, cum are grijă statul respectiv, Primăria locală de această celulă de bază a societății? De-a lungul anilor, am participat la numeroase festivități de căsătorie, unele din ele în sate sau comune dar exista un anumit spatiu destinat acestei acțiuni care poate fi, și de multe ori este, unică în viață!
Ce poate fi oare mai frumos decât să participi la un astfel de eveniment și după finalizarea lui, cu semnături și „Puteți săruta acum mireasaˮ să ciocnești un pahar de șampanie și să servești câteva prăjiturele. Dar unde? Pe scări, pe holuri, cu spaţii improvizate? S-a oferit acel spatiu PSD-ului! Nimic de spus, dar, de atunci nimeni din acei ce au fost sau sunt primii gospodari ai orașului, nu au găsit un alt spaţiu pentru acest lucru pe care, eu, îl consider foarte necesar.
Oare nu găsim un spaţiu pentru constituirea acelei celule de bază a societății? Consider că această problemă merită a fi studiată și să i se găsească totuși o rezolvare. Nu putem continua așa, pe scări, pe holuri improvizate cu spații neadecvate mărețului eveniment.
Sperăm că viitorul primar ce va conduce destinele acestui oraș să-și noteze în caietul domniei sale și acest lucru foarte necesar tecucenilor.
Iancu Aizic