Semnal de alarmă tras de către Ministerul Finanţelor. Se pregătea administraţia să vândă cinematograful „Arta”?

 

Un document sosit pe adresa Consiliului local deschide o rană mai veche a cetăţenilor din urbea noastră, şi nu numai, aceea de a nu avea un cinematograf la Tecuci.

Printr-o adresă, Ministerul Finanțelor Publice aduce la cunoştinţa Consiliului local Tecuci faptul că prin Ordonanţa Guvernului nr. 39 din 2005 „autoritățile publice locale au obligaţia să asigure periodicitatea difuzării filmelor. Consiliile locale sunt obligate să asigure investițiile necesare privind reabilitarea, dotarea, şi modernizarea spaţiilor cinematografice preluate”. Cinematograful „Arta” a fost preluat de către Consiliul Local Tecuci în anul 2010.

Pe această cale Ministerul de Finanţe solicită situația investițiilor realizate de reabilitare, dotare sau modernizare la cinematograful „Arta” în perioada 2010 – 2014. Ministerul doreşte să afle care sunt filmele ce au fost difuzate din 2010, data preluării cinematografului de către Consiliul local, până în august 2020.

În aceeaşi adresă se subliniază faptul că imobilele cinematografelor care au fost preluate de către Consiliile locale nu pot fi trecute în domeniul privat şi nu pot face obiectul vânzării. Ele trebuie să rămână în domeniul public și să-şi păstreze destinația de cinematograf de interes public.

„Vom găsi pe viitor surse de finanțare. Mai rău este că această clădire nu se mai poate reabilita în urma unor studii făcute. Putem crea o clădire identică cu cea care a fost”, a precizat primarul Hurdubae, referitor la această adresă, în ultima şedinţă a Consiliului local.

Demersul Ministerului de Finanţe, coroborat cu studiile făcute de către Hurdubae, ne încredinţează să considerăm că municipalitatea avea în vedere şi vânzarea acestui imobil, care „nu se mai poate reabilita”.

Este interesantă soluţia găsită de către primarul Hurdubae, care ne informează că va „crea o clădire identică cu cea care a fost”. Va crea o clădire după ce o va demola pe cea existentă, lucru nespus, dar care, în urma declaraţiei primarului în exerciţiu, devine evident.

Pe de altă parte, în centrul urbei se află multe alte clădiri care strigă după reabilitare. Se pare că soluţia aleasă de municipalitate este să le demoleze pentru a construi altele. Identice. În acelaşi loc.