PSD forţează instaurarea stării de urgenţă pentru ca alegerile parlamentare să se desfăşoare în martie

 

Liderii PSD, prin interpuşi, încearcă să împingă alegerile parlamentare până în luna martie 2021, mizând pe erodarea PNL la guvernare pe fond de pandemie.

Însă preşedintele Klaus Iohannis poate bloca legea prin care PSD caută să prelungească mandatul actualului Legislativ. Aşadar, alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 6 decembrie. De altfel, suntem în plin calendar electoral.

Prin interpuşi, PSD a depus un proiect de lege care stabileşte data alegerilor parlamentare în 14 martie 2021. Proiectul a fost iniţiat, formal, de Adrian Dohotaru, ales în 2016 pe listele USR, care apoi a demisionat din partid şi a ajuns în anturajul PSD.

Proiectul iniţiat de Adrian Dohotaru oricum ridică probleme de constituţionalitate. Articoul 63 din Constituţie spune: „(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora. (2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului”.

Prin urmare, alegerile parlamentare pot fi amânate cu trei luni doar dacă preşedintele Klaus Iohannis impune din nou starea de urgenţă, fapt puţin probabil, scrie adevarul.ro.

Concluzia: PSD va susţine în următoarele două luni că Guvernul Orban pune în pericol sănătatea românilor prin organizarea alegerilor în luna decembrie, în timp ce PNL şi Iohannis vor crititica faptul că parlamentarii PSD fac tot posibilul să mai încaseze încă trei luni leafa şi restul privilegiilor.

 

Citeşte în continuare…