Alegeri Parlamentare: Un amendament de bun simţ

 

Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea Senatului, inițiat de deputatul Adrian Dohotaru (ex USR), data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaților, organizate ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, se stabilește în ziua de duminică, 14 martie 2021. Guvernul a decis ca data alegerilor să fie 6 decembrie 2020.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a depus un amendament potrivit căruia, dacă parlamentarii își prelungesc mandatele după 21 decembrie 2020, nu mai primesc bani pentru diurnă, indemnizație sau alte cheltuieli.

„Potrivit art. 63 din Constituția României, Camera Deputaților și Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani.

Acest termen se împlinește de drept la data de 21 decembrie 2020, motiv pentru care propunem ca în situația prelungirii mandatelor până în luna martie 2021, deputații și senatorii să nu beneficieze de următoarele drepturi financiare prevăzute prin Statutul deputaților și al senatorilor: diurna de deplasare și cheltuielile de cazare (art. 41); dreptul la indemnizație (art. 42); dreptul la cheltuieli de protocol (art. 44); dreptul la transport (art. 45).

Mai mult, suspendarea acordării drepturilor financiare în perioada 21 decembrie 2019 – martie 2021 ar da credibilitate inițiatorilor legii, în sensul în care nu au propus amânarea datei alegerilor pentru a beneficia încă trei luni de aceste drepturi financiare”, a declarat deputatul Florin Roman.