Programare şi tehnologie – Activităţi desfăşurate de elevi ai Şcolii „Elena Doamna”

 

Elevii clasei a III-a A din Şcoala Gimnazială Elena Doamna, Tecuci au participat în perioada 19-23 octombrie la  evenimentele „Dino LegeWedo Parc” https://meet-and-code.org/ro/ro/event-show/4174  și „Clubul Antibullying C.A.B” https://meet-and-code.org/ro/ro/event-show/4173, evenimente de programare și tehnologie în cadrul inițiativei Europe Code Week 2020, sprijinită de Comisia Europeană.

Evenimentele sunt finanțate cu ajutorul inițiativei Meet and Code – https://www.meet-and-code.org/ susținută la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 25 de țări europene și susține, pentru al patrulea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week în perioada 1 septembrie – 31 octombrie 2020. În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup.

Ambele evenimente au avut loc online, elevii luând acasă micii roboței Ozobot sau Kiturile LegoWeDo, realizând activitățile alături de familie și cei apropiați, impactul fiind astfel şi mai mare. Activităţile online au cuprins activităţi sincron pe Zoom, în fiecare seară, timp de o săptămână ne-am întâlnit pentru ca fiecare să-și prezinte proiectul și să vorbească despre modul de realizare, atractivitatea activității, provocările sau dificultățile întâmpinate.

Evenimentul „C.A.B. Clubul Anti Bullying” a vizat dezvoltarea competențelor de programare în rândul fetelor. Elevele din clasa a III-a A, 17 fete istețe, au învățat să programeze un ozobot după codul culorilor sau folosind programul Ozoblokly. Provocarea și mai mare a fost tema proiectului pe baza căruia fetele l-au programat, bullyingul. Bullying-ul este un cuvânt care înglobează mai multe acte de hărțuire, pe care un copil alege să le facă față de altul din dorința de afirmare. Majoritatea copiilor aleg să se comporte așa căutând aprecierea celor din jur, chiar dacă acesta este un comportament negativ. Pe de altă parte, se simt mult mai puternici față de cei slabi, care nu reacționează agresiunilor repetate. Din dorința de integrare, mulți copii cred că așa vor deveni populari în rândul colegilor, ceva total greșit.

 Prin această activitate elevele au exemplificat diferite tipuri și situații de comportament nepotrivit prin poveşti scurte, existente sau create de ele, cu desene și imagini, toate puse pe un traseu cu coduri de culori pe care micul roboţel le-a identificat: s-a mişcat rapid atunci când comportamentul era unul nepotrivit, se întorcea atunci când a fost respins sau se învârtea și folosea lumini multicolore atunci când era vesel.

Am apreciat mult seriozitatea de care au dat dovadă, calitatea proiectelor realizate dar şi exemplele identificate. Am discutat astfel despre consecințe, efecte pe termen lung și despre cum putem combate și îndrepta aceste comportamente.

Cel de-al doilea eveniment „Dino Lego WeDo parc”  a abordat un conţinut instructiv educativ care a cuprins sesiuni de asamblare a roboţilor LegoWeDo 2.0 şi programarea acestora folosind limbajul EdBlocks. Elevii nu sunt la prima experiență cu Lego Wedo, dar acum proiectele au fost mai complexe și mult mai provocatoare. Băieții au construit animale, apoi au identificat mediul de viață al fiecărui animal și adaptările acestuia, apoi le-au programat să se miște, să scoată sunete atunci când întâlnesc un obstacol, folosind senzorii de mișcare.

Meet and Code pentru clasa și şcoala noastră înseamnă noi pași către dezvoltarea digitală și spre comunitatea europeană. Am aplicat cu încredere pentru a obține aceste finanțări pentru al doilea an consecutiv, acum primind  sponsorizare pentru două evenimente. Un eveniment l-am dedicat fetelor, deoarece la nivel mondial genul feminin este subreprezentat în mod semnificativ în domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică), ceea ce face să fie și mai important să le arătăm fetelor, în special, că învățarea programării nu este doar extrem de benefică, dar poate fi și distractivă și cel de-al doilea eveniment este dedicat băieților pasionaţi de lego și de programare.

Implicarea mea în astfel de evenimente se datorează faptului că îmi doresc să le ofer elevilor oportunităţi egale cu ale altor elevi din şcolile europene, toate aceste kituri fiind disponibile pentru utilizare tuturor elevilor din școală.

Comisia Europeană sprijină inițiativa Europe Code Week ca parte a strategiei sale pentru o piață unică digitală. În Planul de Acțiune pentru Educație Digitală, Comisia încurajează în special școlile să se alăture inițiativei, obiectivul fiind acela de a avea 50% din toate școlile europene implicate în promovarea digitalizării, până în anul 2020.

 În România, 106 evenimente de programare și tehnologie organizate de organizații non-profit au primit finanțare prin programul Meet and Code. Asociația Techsoup, Compania SAP, organizația nonprofit germană Haus des Stiftens gGmbH și ceilalți parteneri ai rețelei TechSoup Europe sunt organizatorii inițiativei Meet and Code. Aceasta sprijină evenimente de tehnologie și programare în următoarele 25 de țări: România, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Anglia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Macedonia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Ucraina, Belgia, Olanda și Portugalia.

Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.

 

Adriana Silvica Lefter

Asociaţia Școlară „Elena Doamna” Tecuci